Hand van man die explosie bij huis wil veroorzaken vliegt in brand

Hand van man die explosie bij huis wil veroorzaken vliegt in brand

Geplaatst op 23 februari 2024, om 14:50 uur

DEN HAAG – Bij een woning aan de Juliana van Stolberglaan in Den haag heeft een onbekende man donderdagavond explosief materiaal bij de portiek van de woning neergelegd en geprobeerd aan te steken. Deze poging tot ontsteking mislukte, waarbij de verdachte gewond raakte aan zijn hand en vervolgens wegvluchtte.

Het incident vond plaats rond 23.40 uur, er vooralsnog niemand is aangehouden. De politie voert onderzoek uit. Op het moment van de poging was er niemand in de woning aanwezig. De verdachte probeerde explosief vuurwerk aan te steken, waarbij zijn linkerhand vlam vatte, zoals te zien is op camerabeelden. Onmiddellijk daarna sloeg hij op de vlucht. Het explosief materiaal, bestaande uit zwaar vuurwerk en een fles met brandbaar materiaal, is veiliggesteld door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) en de Teamleider Explosieven Veiligheid (TEV). De verdachte droeg een masker en handschoenen.

Eerder deze week, op dinsdag rond 03:35 uur, vond ook al een poging tot brandstichting of het veroorzaken van een explosie plaats bij dezelfde woning. Hierbij raakte niemand gewond. De politie arresteerde twee verdachten: een 60-jarige man uit Rotterdam en een 17-jarige jongen uit Capelle aan den IJssel. De 17-jarige jongen is op donderdag voorgeleid, terwijl de 60-jarige man is vrijgelaten. Na dit incident heeft de gemeente Den Haag de woning op last van de burgemeester direct voor een maand gesloten. De recherche onderzoekt momenteel of beide incidenten met elkaar verband houden.