Dertien mannen opgepakt voor rellen tussen Eritreeërs, vijftien agenten gewond geraakt

Dertien mannen opgepakt voor rellen tussen Eritreeërs, vijftien agenten gewond geraakt

Geplaatst op 22 februari 2024, om 20:37 uur

DEN HAAG – Bij het zalencentrum Opera aan de Fruitweg zijn zaterdagavond ernstige rellen uitgebroken nadat een groep Eritreeërs de confrontatie zocht met een andere groep. De politie wist te voorkomen dat de relschoppers de andere groep bereikten. Vijftien agenten zijn hierbij gewond geraakt en dertien verdachten zijn aangehouden.

Aan het begin van de avond escaleerde de situatie bij het zalencentrum Opera, waar een bijeenkomst plaatsvond die de tegenstanders aantrok. Tijdens de rellen werden stenen, vuurwerk en andere voorwerpen naar agenten en de brandweer gegooid. Sommige relschoppers hadden slagwapens bij zich. De burgemeester van Den Haag gaf een noodbevel uit en machtigde de inzet van de Mobiele Eenheid en traangas. Twee politieauto’s en een touringcar zijn in brand gestoken, waardoor de brandweer gedwongen was zich terug te trekken voordat zij beschermingshekken voor de ramen van de voertuigen plaatsten om door te kunnen gaan met blussen. Daarnaast zijn andere auto’s beschadigd door rondvliegende stenen, en heeft het zalencentrum Opera ook aanzienlijke schade opgelopen. Door de rook en hitte werden meerdere bezoekers onwel. Vijftien agenten raakten gewond, waarvan twee aan de hand, twee aan de rug, een aan het gebit, een nadat hij werd aangereden door een politieauto, een door het ingezette traangas, een aan de knie, twee met een blessure aan een enkel, en een met klachten aan een onderarm en schouder.

“Vanuit het niets werden onze collega’s geconfronteerd met zeer heftig en ernstig geweld”, zegt algemeen commandant Mariëlle van Vulpen. “Het is betreurenswaardig dat collega’s gewond zijn geraakt en dat andere hulpverleners ook ernstig werden belaagd. Dit is onacceptabel. Samen met het Openbaar Ministerie doen we uitgebreid onderzoek naar deze ongeregeldheden.” Tot nu toe zijn dertien verdachten aangehouden, mannen in de leeftijd van 19 tot 36 jaar oud.