Fokker ontmaskerd met 91 mogelijk zieke katten

Fokker ontmaskerd met 91 mogelijk zieke katten

Geplaatst op 23 februari 2024, om 15:30 uur

HELMOND – In het Helmondse Stiphout heeft House of Animals een broodfokker van katten ontdekt. De fokker en zijn vrouw hielden maar liefst 91 Britse kortharen in hun woning, waarbij een deel van de katten werd ondergebracht in een stacaravan in de tuin. Er bestaat de mogelijkheid dat de dieren drager zijn van een potentieel dodelijk kattenvirus.

Het onderzoek naar deze zaak begon na een groot aantal meldingen van gedupeerden van de fokker. Veel van hen meldden dat hun katten getroffen waren door de ziekte FIP, een variant van het feline coronavirus FcoV, wat leidt tot een besmettelijke buikvliesontsteking met fatale afloop. Hoewel de fokker beweerde dat de katten in huiselijke kring werden opgevoed en dus gesocialiseerd waren, toonde onderzoek van House of Animals aan dat de fokker in de afgelopen 8 maanden minstens 20 nesten heeft gefokt, met een gemiddelde prijs van 1000 euro per kat. Dit wordt beschouwd als broodfok.

Na meerdere controles op het adres heeft de gemeente Helmond samen met de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) dwangsommen aangekondigd. De fokker heeft tot 1 april 2024 de tijd gekregen om het aantal katten terug te brengen naar 10. De gemeente en de LID zullen blijven controleren in de komende tijd.

Foto: Ter illusie