Celstraf voor ontploffing en poging brandstichting bij sportschool

Celstraf voor ontploffing en poging brandstichting bij sportschool

Geplaatst op 23 februari 2024, om 15:10 uur

ALKMAAR – De rechtbank heeft een 36-jarige verdachte veroordeeld voor het veroorzaken van een ontploffing en een poging tot brandstichting bij een sportschool in Alkmaar. De man krijgt een celstraf van 394 dagen, waarvan 60 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar opgelegd.

Op 3 en 20 februari 2023 vonden er incidenten plaats bij een sportschool in Alkmaar. Bij de eerste gelegenheid werd er zwaar vuurwerk tot ontploffing gebracht, wat schade aan het pand veroorzaakte. Bij de tweede gelegenheid werd er benzine bij de sportschool uitgegoten en aangestoken, waarbij opnieuw zwaar vuurwerk, een Cobra 6, tot ontploffing had moeten komen, maar dit mislukte. De verdachte ontkent betrokkenheid bij het eerste incident en beweert dat een ander het vuurwerk en de benzine op 20 februari heeft geplaatst, terwijl hij in de auto zat te wachten. De rechtbank acht bewezen dat de verdachte met behulp van zwaar vuurwerk een ontploffing heeft veroorzaakt bij de voordeur van de sportschool en dat hij enkele weken later opnieuw heeft geprobeerd een ontploffing te veroorzaken of brand te stichten. Er is een Cobra 6 met DNA van de verdachte gevonden bij de sportschool, wat mede bijdraagt aan het bewijs. Ook zijn camerabeelden gebruikt voor het bewijs.

De rechtbank benadrukt dat het geluk is dat de schade van het tweede incident beperkt is gebleven tot geblakerde straatstenen. Beide incidenten waren zeer intimiderend en bedreigend voor de eigenaar en het personeel van de sportschool, wat heeft geleid tot gevoelens van angst en onveiligheid in de samenleving. Gezien de grote kans op herhaling, legt de rechtbank een deel van de straf voorwaardelijk op, met een proeftijd van 2 jaar, als waarschuwing aan de verdachte om zich gedurende deze periode niet opnieuw schuldig te maken aan strafbare feiten.