Hackers dreigen gestolen gegevens te publiceren na datadiefstal

Hackers dreigen gestolen gegevens te publiceren na datadiefstal

Geplaatst op 14 juli 2023, om 13:10 uur

DEN HAAG – Meerdere Nederlandse bedrijven en organisaties zijn getroffen door een hack van MOVEit Transfer, dat is software die gebruikt wordt voor het delen van bestanden. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de grootschalige datadiefstal en meldt dat de eerste bevindingen erop wijzen dat “een zeer omvangrijk aantal bedrijven wereldwijd slachtoffer zijn geworden”.

Om welke bedrijven het precies gaat, wordt niet gemeld door het Landelijk Parket. Diverse bedrijven en organisaties in het binnen- en buitenland hebben de afgelopen weken zelf al publiekelijk gemeld slachtoffer te zijn geworden, bijvoorbeeld netbeheerder TenneT.

Het OM zegt dat een hackersgroep die zichzelf CL0P noemt, beweert achter de hack te zitten. “De groep claimt in het bezit te zijn van een grote hoeveelheid data van de getroffen bedrijven en organisaties en dreigt hun buitgemaakte gegevens te openbaren. Het Openbaar Ministerie adviseert bedrijven niet in te gaan op eisen van een criminele hackersgroepering.”