OM eist 6 jaar cel tegen voor twee explosies met vuurwerkbom

OM eist 6 jaar cel tegen voor twee explosies met vuurwerkbom

Geplaatst op 9 juni 2023, om 08:38 uur

AMSTERDAM – Tegen een 22-jarige Amsterdammer is donderdag zes jaar cel geëist voor het veroorzaken van twee explosies in de nacht van 28 december. De explosies waren in Amsterdam-Zuidoost en in Amsterdam-Noord. De man stond ook terecht voor het bezit van een geladen vuurwapen en het witwassen van bijna 100.000 euro.

In Zuidoost vatte om 01.30 uur een auto vlam en die brandde volledig uit. Ruim een uur later volgde de tweede explosie in Amsterdam-Noord, veroorzaakt door een vuurwerkbom die was gemaakt van illegaal vuurwerk. Bij de ontploffing vlogen splinters van twee grote glasplaten van de voordeur naar binnen.

De ontploffing bij de woning komt volgens het Openbaar Ministerie door een conflict in het criminele milieu. Het beoogde doelwit woonde echter niet op het adres waar de explosie plaatsvond, maar een deur verder.

Volgens het OM had de verdachte een aansturende rol. Uit berichten die op zijn telefoon zijn gevonden maakt de aanklager op dat iemand moest worden aangepakt. “Het teweegbrengen van ontploffingen is tegenwoordig aan de orde van de dag en heeft kennelijk, zoals ook blijkt uit het berichtenverkeer van de verdachte en zijn medeverdachten, tot doel personen te intimideren”, zei de officier van justitie in de rechtbank in Amsterdam.