Bijna 1580 klimaatactivisten opgepakt op A12, 40 vervolgd

Bijna 1580 klimaatactivisten opgepakt op A12, 40 vervolgd

Geplaatst op 27 mei 2023, om 21:04 uur

DEN HAAG – Bij de blokkade van Extinction Rebellion zijn 1579 klimaatactivisten aangehouden op de A12, meldt de politie zaterdagavond. De meeste demonstranten zijn weer op vrije voeten en worden niet vervolgd.

Volgens de politie zijn veertig mensen opgepakt vanwege strafbare feiten. Zij worden daarvoor wel vervolgd, aldus een woordvoerster. Deze activisten zijn aangehouden voor bijvoorbeeld bekladding of belediging. Een van hen had een politieagent gebeten.

De politie meldt dat zaterdag ook tien minderjarigen zijn aangehouden. Hun gegevens zijn, net als die van de meeste andere demonstranten, niet geregistreerd.

Niet eerder zijn er zoveel mensen aangehouden bij een blokkade op de A12 van de klimaatactiegroep. Het was de zevende keer dat Extinction Rebellion demonstreerde op de A12 in Den Haag. Bij de vorige blokkade op 11 maart werden bijna zevenhonderd activisten opgepakt.

LEES OOK:
ME begint klimaatdemonstranten van A12 te verwijderen
ME zet waterkanon in bij demonstratie XR op A12