Verdachte doodsteken ex tegen zijn wil naar PBC

Verdachte doodsteken ex tegen zijn wil naar PBC

Geplaatst op 11 mei 2023, om 07:20 uur

DEN HAAG – De 31-jarige Juanito V. uit België, die wordt verdacht van de dodelijke steekpartij in Delft waarbij zijn ex-vriendin om het leven kwam, wordt tegen zijn zin voor observatie opgenomen in het Pieter Baan Centrum. De rechtbank in Den Haag wil meer informatie over de geestesgesteldheid van de man en noemt opname in het PBC noodzakelijk gezien de ernst van het misdrijf.

De verdachte wil best meewerken aan een psychiatrisch onderzoek in de gevangenis waar hij nu verblijft, maar wilde niet naar het Pieter Baan Centrum in Almere. Dat is volgens hem nauwelijks te bereiken voor zijn familieleden, van wie hij momenteel veel steun krijgt. Hij had daarom hoger beroep aangetekend tegen een eerdere beslissing van de onderzoeksrechter, maar de rechtbank wees het hoger beroep donderdag af.

De steekpartij vond plaats op zondag 5 februari aan de Frederik van Eedenlaan in Delft. Het 33-jarige slachtoffer werd met meerdere messteken omgebracht, vertelde de officier van justitie donderdag tijdens een eerste inleidende zitting. Na zijn daad keerde de dader terug om nogmaals te steken.

De 57-jarige moeder van het slachtoffer en de 55-jarige partner van de moeder raakten bij de steekpartij zwaargewond. Dat beschouwt het Openbaar Ministerie als twee pogingen tot doodslag. Zij probeerden hem weg te krijgen, maar hij liet zich niet wegduwen. “Hij stak hen op dezelfde levensbedreigende wijze”, aldus de officier. “Hij liep zijn schoonmoeder straal voorbij. Zijn aandacht was volledig gericht op het doden van zijn ex.”

De verdachte uit het Belgische Heist-op-den-Berg, die na een achtervolging werd aangehouden, heeft bij de politie meerdere verklaringen afgelegd over de steekpartij. Sinds een maand beroept hij zich op zijn zwijgrecht.

 

Door: ANP