Agenten in vermomming gehoord in Brabants drugsproces Martien R.

Agenten in vermomming gehoord in Brabants drugsproces Martien R.

Geplaatst op 11 mei 2023, om 11:25 uur

DEN BOSCH – De vijf agenten die vanaf donderdag gehoord worden in het hoger beroep van het omvangrijke Brabantse drugsproces rond hoofdverdachte Martien R., mogen vermomd zijn. Dat heeft het hof in Den Bosch beslist op de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van het grootste Brabantse drugsproces ooit. De verbalisanten moeten in het openbaar worden gehoord over de afluisteroperatie van de politie bij het kamp van de familie R. in Oss.

Hoofdverdachte Martien R. werd in september 2021 door de rechtbank veroordeeld tot zestien jaar cel voor het leiden van een crimineel familienetwerk dat handelde in wapens en drugs. Elf familieleden en twee anderen werden veroordeeld voor onder meer deelname aan de criminele organisatie en handel in verboden zaken.

De meeste familieleden werden in november 2019 opgepakt, toen vierhonderd agenten hun woonwagenkamp in Oss overspoelden. Dat gebeurde nadat de politie al anderhalf jaar met afluisterapparatuur en camera’s had geobserveerd. Dat leverde de basis van het bewijs, maar de gang van zaken zorgt voor veel vragen bij de verdachten en hun advocaten.

R. zei tegen de rechter dat hij het “te gek voor woorden” vindt dat de agenten vermomd gehoord gaan worden, maar de voorzitter van het hof zei dat we “helaas” tegenwoordig in een tijd leven dat er voorzichtig omgegaan moet worden met identiteitsgegevens. “Het gaat om de inhoud van hun verklaringen, niet om het uiterlijk”, benadrukt ze. Ze ziet daarom geen belemmering als iemand met “een baard, snor of bril” in de rechtbank gaat zitten, “en niet met een feestneus of duikbril op natuurlijk”.

Voor het hoger beroep in deze omvangrijke zaak meer dan tien zittingsdagen uitgetrokken tot en met eind juni. De strafeisen worden begin juni verwacht.