Strafzaak vermiste man loopt vertraging op

Strafzaak vermiste man loopt vertraging op

Geplaatst op 19 april 2024, om 15:59 uur

BORCULO – De rechtszaak tegen een 29-jarige man, verdacht van betrokkenheid bij de dood en verdwijning van Wico van Leeuwen uit Borculo, loopt vertraging op. De man heeft verzocht om bij de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak te worden bijgestaan door twee advocaten, waarvan er één op dit moment geschorst is door de tuchtrechter. Daarom heeft de advocate om uitstel gevraagd.

Omdat de man op 8 mei niet door beide advocaten kan worden bijgestaan, wordt de inhoudelijke behandeling uitgesteld. De 29-jarige man wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood en verdwijning van Wico van Leeuwen uit Borculo. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak stond gepland voor 8 mei. Op 5 april heeft de advocate van de man verzocht om uitstel van de rechtszaak. Zij is van mening dat zij niet in staat is om alleen de verdediging te voeren, gezien haar beperkte ervaring als advocate. Haar kantoorgenoot, met wie zij deze zaak zou behandelen, is geschorst door de Raad van Discipline voor advocaten. De advocaten hadden met de man afgesproken om hem gezamenlijk bij te staan tijdens zijn strafzaak. Door de schorsing van één advocaat is dit op 8 mei niet mogelijk.

Tijdens een extra zitting op 15 april heeft de man aangegeven dat hij tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn zaak rechtsbijstand wil van beide advocaten, zoals met hen was afgesproken. Deze afspraak is echter niet met de rechtbank gecommuniceerd. De rechtbank vindt het echter niet gepast om de verdachte hiervoor verantwoordelijk te houden.

Het recht op rechtsbijstand, door een advocaat naar keuze, is volgens de rechtbank van essentieel belang voor een eerlijk proces. Ook de ernst van de verdenkingen tegen de man speelt een rol bij de beslissing. Daarom wordt het verzoek tot uitstel toegekend, ondanks de teleurstelling die dit besluit met zich meebrengt voor de familieleden van Van Leeuwen. Een eventueel volgend verzoek om uitstel (de advocate heeft beroep ingesteld tegen een andere schorsingsbeslissing van de tuchtrechter) zal mogelijk niet worden gehonoreerd. Naast de individuele belangen van procespartijen en -deelnemers, is ook het algemeen belang betrokken bij het behandelen en afdoen van strafzaken binnen een redelijke termijn.

Doordat de inhoudelijke behandeling wordt uitgesteld, krijgt de zitting van 8 mei een pro-formakarakter. De man blijft in voorarrest.

Foto: Politie