17 en 15 jaar cel geëist voor een moordaanslag op een Nederlandse advocaat

17 en 15 jaar cel geëist voor een moordaanslag op een Nederlandse advocaat

Geplaatst op 19 april 2024, om 15:39 uur

LOSSER – Het gerechtshof heeft op vrijdag twee mannen veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk ruim 17 en 15 jaar voor een moordaanslag op een Nederlandse advocaat in het Duitse Gronau. Het slachtoffer werd op 6 november 2019 op straat beschoten vanuit een rijdende auto. Beide mannen zaten in de auto, maar het hof kon niet vaststellen wie van hen heeft geschoten. De advocaat liep blijvend letsel op.

Een van de mannen is ook veroordeeld voor het beschieten van een sportschool in het Twentse Losser. Bij beide schietincidenten is hetzelfde vuurwapen gebruikt. De advocaat werd ’s ochtends even na 8:00 uur bij het uitlaten van zijn hond, vlakbij zijn woning, van dichtbij beschoten vanuit een rijdende auto. Een van de vijf kogels raakte zijn bovenbeen en veroorzaakte een slagaderlijke bloeding. Hoewel de advocaat de aanslag heeft overleefd, zal hij waarschijnlijk de rest van zijn leven pijn en hinder ondervinden. Beide veroordeelde mannen, nu 50 en 34 jaar oud, hebben ontkend op de advocaat te hebben geschoten. De 50-jarige man beweerde dat hoewel er vanuit zijn auto is geschoten, hij de auto had uitgeleend. Het hof vond dit alternatieve scenario niet geloofwaardig, mede omdat het niet werd ondersteund door ander bewijsmateriaal. Volgens het hof zijn de mannen verantwoordelijk voor deze poging tot moord, mede gebaseerd op onderzoek naar kogelhulzen en schotresten.

Het hof neemt aan dat de aanslag op de advocaat verband houdt met zijn werk als curator. De sportschool werd op 2 oktober 2019 beschoten, maar omdat er niemand in de afgesloten kantine was, vindt het hof dat geen sprake was van een poging tot moord. Desalniettemin acht het hof de schutter schuldig aan bedreiging en vernieling. Vanwege de aanslag op de advocaat, die wordt beschouwd als een aantasting van de rechtsstaat, legt het hof de 50-jarige man een celstraf van 17 jaar en 8 maanden op, terwijl de 34-jarige man veroordeeld is tot een gevangenisstraf van 15 jaar en 9 maanden. Beide mannen zijn verplicht om de advocaat een schadevergoeding van ruim 384.000 euro te betalen.