Betrokkenen explosies ten onrechte slachtoffer geworden van conflict in criminele circuit

Betrokkenen explosies ten onrechte slachtoffer geworden van conflict in criminele circuit

Geplaatst op 19 april 2024, om 16:19 uur

SCHOONOORD/EASTEREIN – In maart werden twee verwoestende explosies waargenomen in een woning in het Drentse Schoonoord. Na onderzoek door de politie is vastgesteld dat de explosieven niet bedoeld waren voor het echtpaar dat daar woonde en momenteel ondergedoken is. Het betreft een vergissing, waarbij zij slachtoffer zijn geworden van een conflict binnen een andere familie. Dit verklaard de politie Noord Nederland. Er zijn nu duidelijke aanwijzingen dat de explosies verband houden met elkaar en met explosies in Zwanenburg en Nieuw-Vennep.

Het conflict richt zich op één individu binnen een familie, waarbij onschuldige familieleden en anderen de gevolgen dragen. Het vermeende doelwit verblijft in het buitenland, aldus de politie. Voor de aanslagen in Schoonoord en het Friese Easterein zijn momenteel vier verdachten in hechtenis. Het betreft twee mannen uit Rotterdam van 17 en 21 jaar oud, en twee vrouwen (23) uit Barendrecht en Amsterdam. De 21-jarige Rotterdammer wordt verondersteld een coördinerende rol te hebben gespeeld.

Op 13 maart vond de eerste aanslag plaats op een boerderij aan de Brugstraat in Schoonoord, waarbij de explosie en daaropvolgende brand aanzienlijke schade veroorzaakten. De volgende nacht volgde een tweede incident, waarbij ramen sprongen en een groot deel van het dak werd vernield. Op 11 april was het opnieuw raak in het Friese Easterein, waar een bom de volledige voorgevel van een huis vernietigde.

Diezelfde nacht nog werd een 17-jarige Rotterdammer door de politie opgepakt. De 21-jarige Rotterdammer is op vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die heeft besloten dat de man nog eens 14 dagen in voorlopige hechtenis blijft. Het onderzoek wordt voortgezet.

Foto’s: Van Oost Media

default


default