Twee minderjarigen gearresteerd na melding van valse ernstige dreiging

Twee minderjarigen gearresteerd na melding van valse ernstige dreiging

Geplaatst op 12 oktober 2023, om 11:49 uur

GRONINGEN – In de nacht van woensdag op donderdag heeft de politie twee minderjarige jongens uit Groningen gearresteerd na een vermeend dreigend incident in de Herestraat in Groningen. Het betreft naar alle waarschijnlijkheid een valse melding.

De politie ontving op woensdagavond omstreeks 18:00 uur een melding van een mogelijke dreigende situatie in een gebouw aan de Herestraat. Vanwege de ernst van de dreiging werd onmiddellijk grootschalig gereageerd. Talrijke politie-eenheden, samen met de brandweer en de ambulancedienst, rukten uit naar de locatie. Als voorzorgsmaatregel werd de Herestraat afgesloten en werden meerdere gebouwen ontruimd. De politie startte ter plekke een onderzoek naar de vermeende dreiging, maar vond geen aanwijzingen in het gebouw. Hierdoor werd de dreiging als niet langer van kracht beschouwd. Omstreeks 21:15 uur werd de Herestraat weer opengesteld.

Na middernacht leidde het onderzoek tot de arrestatie van de twee minderjarige jongens uit Groningen en Het Hogeland. Momenteel wordt uitgegaan van een valse melding. Beide jongens bevinden zich in hechtenis en worden ondervraagd. De melding resulteerde in een grootschalige inzet van hulpdiensten, die gedurende deze periode niet beschikbaar waren voor andere noodgevallen. De afsluiting van de Herestraat duurde uren en had aanzienlijke gevolgen voor omwonenden, vervoersdiensten en bedrijven in de omgeving.

De melding heeft het veiligheidsgevoel van de buurtbewoners sterk beïnvloed, met name vanwege eerdere explosies in juli en september in dezelfde omgeving. Momenteel is er geen enkele aanwijzing dat er verband bestaat tussen de melding van woensdagavond en de eerdere geweldsincidenten in de Herestraat.

Foto’s: Rick ten Cate