Grote partij illegale potentie verhogende pillen, 140.000 euro cash en goudstaven gevonden

Grote partij illegale potentie verhogende pillen, 140.000 euro cash en goudstaven gevonden

Geplaatst op 12 oktober 2023, om 13:30 uur

NEDERLAND – De NVWA-IOD heeft op dinsdag tijdens invallen in het zuiden van Nederland een aanzienlijke partij illegale potentie verhogende geneesmiddelen geconfisqueerd. Bovendien troffen ze een bedrag van meer dan 140.000 euro in contanten aan, evenals 9 goudstaven en drugs. Deze doorzoekingen maken deel uit van een lopend strafrechtelijk onderzoek naar de illegale internationale handel in tabletten en capsules met de potentie verhogende stof sildenafil.

Het Functioneel Parket heeft de leiding over dit onderzoek. De NVWA-IOD heeft in totaal twee woonhuizen en twee bedrijfspanden doorzocht. De zaak kwam aan het licht dankzij informatie van de Duitse autoriteiten. De verdachte zou deze tabletten en capsules hebben aangeboden via Spaanse en Duitse websites, wat verboden is, aangezien sildenafil uitsluitend op voorschrift van artsen mag worden verstrekt. Onjuist gebruik kan leiden tot bijwerkingen, zoals hartproblemen, diarree en wazig zicht. Op dit moment heeft de NVWA-IOD geen aanwijzingen dat de verdachte deze middelen ook in Nederland verkocht heeft. De NVWA heeft herhaaldelijk gewaarschuwd voor de verkoop van producten die sildenafil bevatten.

Onverwachte ontdekking
Tijdens de invallen werkten NVWA-IOD rechercheurs samen met de politie, douane en een inspecteur van de NVWA. Naast de omvangrijke voorraad potentie verhogende middelen, werden meer dan 140.000 euro aan contant geld en 9 goudstaven ter waarde van circa 50.000 euro gevonden. De verdachten lijken niet alleen te handelen in potentie verhogende middelen, maar ook in drugs. In een van de bedrijfspanden werd namelijk een aanzienlijke hoeveelheid drugs aangetroffen, waaronder speed, ketamine en xtc-pillen. Het geld, de goudstaven en de illegale substanties zijn in beslag genomen.

Foto: NVWA