Maatregelen bij station om overlast groep uit AZC

Maatregelen bij station om overlast groep uit AZC

Geplaatst op 13 juli 2023, om 16:58 uur

MAARHEZE – Er worden maatregelen getroffen tegen overlast die “een relatief kleine groep zogenoemde veiligelanders” veroorzaakt rondom station Maarheeze en het traject Eindhoven – Weert, meldt vakbond FNV donderdag. Het zou gaan om een groep inwoners van het asielzoekerscentrum AZC in Budel die voor veel overlast, agressie en geweld zouden zorgen, aldus FNV in een verklaring waarin ook NS aan het woord komt.

Afgelopen dinsdag hebben FNV Spoor, andere vakbonden en de NS overleg gehad met de burgemeester van de gemeente Cranendonck en de politie over “de sociale veiligheidssituatie” daar. Volgens FNV is er de afgelopen weken sprake van een stijging van de incidenten en de ernst ervan. De NS zou tegen de grenzen aanlopen van wat ze kunnen en “de situatie dreigt onhoudbaar te worden”, aldus de bond in een verklaring.

In de verklaring zegt NS dat de veiligheid van personeel en reizigers geborgd moet zijn en dat extra maatregelen nodig zijn. De organisatie heeft toezeggingen gekregen, aldus Itai Birger, directeur sociale veiligheid bij het spoorwegbedrijf. Zo wordt onder meer gemeentelijke handhaving ingezet op het station en heeft ook de politie beloofd vaker langs te komen. Verder denkt de burgemeester na over de inzet van bestuurlijke maatregelen zoals een samenscholingsverbod.

FNV is blij met extra inzet van politie en met andere maatregelen. Wel zegt de bond dat agressie en geweld in het hele hoofdrailnet fors toeneemt en dat er sprake is van een “maatschappelijk probleem waar naast de burgemeester en NS ook het demissionair kabinet echt moet gaan doorpakken”. Volgens FNV hebben gesprekken met diverse ministeries opgeleverd dat er meer snelheid gemaakt wordt met het invoeren van “sociale veiligheidsmaatregelen”.