Piet S. over incident ‘mancave’ Uithoorn: klappen over en weer

Piet S. over incident ‘mancave’ Uithoorn: klappen over en weer

Geplaatst op 8 mei 2023, om 14:15 uur

DEN HAAG – “Het is niet zo dat er niks gebeurd is”, maar over een bedreiging met een pistool, mishandeling en een vrijheidsberoving van twee mannen in een autohandel in het Noord-Hollandse Uithoorn wil Piet S. niets weten. Volgens hem was het eerder zo dat hij verwachtte een klap uit te delen en hij er ook rekening mee hield “er eentje te krijgen”. Maandag kwam het enige geweldsfeit waar de vermeende Haagse drugsbaas van verdacht wordt ter sprake in de rechtbank van Den Haag.

Het conflict met de twee mannen speelde in de zomer van 2019. Piet S. had geïnvesteerd in een club in Tilburg die op papier van de twee slachtoffers was. In deze club werd veel lachgas verkocht, er zou zelfs een aparte lachgasbalie zijn. Justitie denkt dat S. in feite de gang van zaken in de club bepaalt.

Maar dan ontstaat een probleem: het duo heeft volgens S. een schuld staan bij ‘lachgaskoning’ Kees F., een vriend van hem., van tienduizenden euro’s. In plaats van deze schuld af te betalen, kochten ze hun lachgas bij een andere leverancier. Een en ander leidde ertoe dat de mannen op 11 juli 2019 naar een autohandel in Uithoorn kwamen. In het pand zat ook een zogeheten ‘mancave’ met een bar waarin bekenden van S. met enige regelmaat feestten. Justitie ziet deze plek als een uitvalsbasis van S. en had eerder al afluisterapparatuur opgehangen. De audio werd maandag tijdens de zitting afgespeeld.

“Ik heb niks gedaan Piet, ik heb niks gedaan”, was herhaaldelijk te horen in het geluidsfragment. “Vertel me wat ik gedaan heb.” De stem van de man werd hoger en hij leek op enig moment ook te snikken. Op de achtergrond was te horen hoe S. schold met woorden als “kankerhond”.

Het Openbaar Ministerie denkt dat S. met anderen de twee mannen met een ijzeren pijp tegen de ribben heeft geslagen en ze ook bedreigde met een pistool. Dit weerspreekt S., die wel erkent dat hij er rekening mee hield dat er klappen uitgedeeld gingen worden. “En ik heb er ook wel eentje terug gehad hoor, dus het is niet zo dat er niks gebeurd is.” Dat er een schot zou zijn afgevuurd in de ruimte (in het geluidsfragment is op enig moment het geluid van metaal te horen en kort daarna een harde knal) ontkent S. ook. De twee vermeende slachtoffers wilden niets verklaren bij de politie.

S. (66), ook wel bekend als ‘Dikke Piet’ of ‘ouwe’, heeft een decennialange reputatie in de onderwereld. Hij wordt in de zaak-Taxus door het OM gezien als de leider van een groep die zich bezighield met drugshandel.