Hele week al onrust tussen waarnemers Turkse partijen in RAI

Hele week al onrust tussen waarnemers Turkse partijen in RAI

Geplaatst op 8 mei 2023, om 12:45 uur

AMSTERDAM – Het was de hele afgelopen week al onrustig tussen de waarnemers van de Turkse partijen die aanwezig waren in de RAI in Amsterdam om het stemmen in goede banen te leiden. Dat leidde zondag uiteindelijk tot een vechtpartij. Een woordvoerster van de RAI zegt dat ze door de sluimerende onrust goed voorbereid waren en dat er daarom extra beveiliging en politie aanwezig was.

Door de extra inzet van beveiliging en politie kon snel worden ingegrepen, zegt de woordvoerster. Er waren geen stemmers betrokken bij de vechtpartij, het ging om waarnemers van de politieke partijen.

De vechtpartij brak rond 21.00 uur uit, aan het einde van de week dat mensen mochten stemmen voor de Turkse presidents- en parlementsverkiezingen. Dinsdag werd er ook gevochten bij het stemmen in de RAI. Dinsdag en zondag werd niemand aangehouden en voor zover bekend raakte niemand gewond.

Onrustig
In Deventer, Den Haag en Eindhoven konden Turkse Nederlanders ook hun stem uitbrengen voor de verkiezingen. Op deze locaties deden zich voor zover bekend geen incidenten voor.

Vorige week was het al wel onrustig in Duitsland en Frankrijk. Bij stembureaus in Bremen en Marseille waren vechtpartijen tussen voor- en tegenstanders van president Recep Tayyip Erdogan. In het Noord-Duitse Bremen liep het vorige week maandag uit de hand en moest een 21-jarige jongen naar het ziekenhuis. Hij was met een plastic doos tegen zijn hoofd geslagen en werd bloedend afgevoerd. De daders zijn gevlucht.

Laatste dag
Op dezelfde dag braken meerdere vechtpartijen uit bij het Turkse stembureau in het Zuid-Franse Marseille. Zeker vier mensen raakten gewond. De politie moest traangas gebruiken om de groepen uit elkaar te drijven en arresteerde twee mensen.

Zondag was de laatste dag dat Turken in het buitenland konden stemmen voor de verkiezingen in hun land van herkomst. Volgens de Turkse ambassade zijn meer dan 200.000 mensen in Nederland geregistreerd als kiezer. De mensen in Turkije zelf gaan komende zondag naar de stembus. Ze kunnen kiezen tussen zittend president Erdogan en zijn uitdager Kemal Kilicdaroglu, die de steun heeft van vrijwel alle oppositiepartijen. In de peilingen gaan de twee mannen nek aan nek, waardoor de spanningen nog hoger oplopen.