Protestvlag bij Prinsjesdag mag, maar niet aan gemeente-eigendom

Protestvlag bij Prinsjesdag mag, maar niet aan gemeente-eigendom

Geplaatst op 19 september 2022, om 14:59 uur

DEN HAAG – Mensen die uit protest met een omgekeerde vlag langs de route van de glazen koets op Prinsjesdag willen gaan staan, mogen dat doen, het valt onder de vrijheid van meningsuiting. Maar als een groep het doet, telt het als een onaangekondigde demonstratie, en het kan zijn dat agenten ze dan vragen om naar een speciale plek daarvoor te gaan. Dat laat de gemeente Den Haag maandag weten.

Volgens een gemeentewoordvoerder mogen omgekeerde vlaggen sowieso niet worden vastgemaakt aan gemeentelijke eigendommen. Dat zijn bijvoorbeeld bankjes, lantaarnpalen, bomen en paaltjes langs de weg. Die vlaggen zullen worden weggehaald.

Tegenstanders van het kabinetsbeleid hebben de afgelopen tijd veel omgekeerde Nederlandse vlaggen opgehangen. Dit zijn onder meer boeren die tegen het stikstofbeleid zijn, maar bijvoorbeeld ook tegenstanders van coronamaatregelen.

Door: ANP