Jeroen Rietbergen wordt tóch niet vervolgd voor verkrachting, advocaat slachtoffer woedend

Jeroen Rietbergen wordt tóch niet vervolgd voor verkrachting, advocaat slachtoffer woedend

Geplaatst op 29 mei 2024, om 16:00 uur

BINNENLAND – Jeroen Rietbergen, de voormalig muzikaal leider van The Voice of Holland, zal toch niet vervolgd worden voor de verkrachting van ex-deelneemster Nienke Wijnhoven wegens gebrek aan bewijs. Het Openbaar Ministerie heeft Wijnhoven en haar advocaat, Sébas Diekstra, geïnformeerd dat de zaak wordt geseponeerd.

Het besluit van justitie is opvallend, aangezien er eerder aangekondigd werd dat Rietbergen voor de rechter zou komen. Dit nieuws is een grote teleurstelling voor Wijnhoven, die zich ernstig beschadigd voelt door het stopzetten van de strafzaak. Advocaat Diekstra uitte zijn teleurstelling en gaf aan dat Wijnhoven onnodig beschadigd is.

Het OM heeft aan Wijnhoven uitgelegd dat haar verklaring overtuigend was, maar dat er onvoldoende steunbewijs was om dwang te bewijzen. Rietbergen had bij de rechter-commissaris aanvankelijk gebruik gemaakt van zijn zwijgrecht, wat leidde tot het besluit om hem te vervolgen. Echter, tijdens het verdere onderzoek werd duidelijk dat er niet genoeg bewijs was om een veroordeling te kunnen ondersteunen.

Rietbergen, die eerder toegaf grensoverschrijdend gedrag te hebben vertoond, ontkende strafbare feiten te hebben gepleegd. Hoewel 19 vrouwen verklaarden seksueel geïntimideerd te zijn door Rietbergen, deed geen van hen aangifte. Begin 2022 bracht het programma BOOS de misstanden bij The Voice naar buiten, maar ondanks de ernst van de beschuldigingen, werd Rietbergen niet eerder vervolgd.

Zangeres Nienke Wijnhoven was een van de weinigen die aangifte deed, nadat zij naar voren stapte met haar verhaal over Rietbergen. Zij hoopte dat meer vrouwen dit voorbeeld zouden volgen, maar uiteindelijk stond ze bijna alleen. Het aanvankelijke besluit van het OM om Rietbergen te vervolgen, gaf Wijnhoven steun, maar het huidige besluit om de zaak te seponeren, is een grote tegenslag. Diekstra overweegt nu een Artikel 12-procedure op te starten om justitie te dwingen tot vervolging van Rietbergen, maar wil eerst het volledige dossier bestuderen om de beweegredenen van justitie beter te begrijpen.