OM eist 6 jaar cel na DNA-match voor gewelddadige woningoverval in 2012

OM eist 6 jaar cel na DNA-match voor gewelddadige woningoverval in 2012

Geplaatst op 27 mei 2024, om 14:00 uur

LIMBURG – Twaalf jaar geleden kregen een man en een vrouw de schrik van hun leven tijdens een gewelddadige woningoverval. Een van de vier overvallers richtte een geweer op de man terwijl hij voor zijn bed stond. De daders vluchtten met geld en sieraden. Jaren later leidde een DNA-match de politie naar een van de verdachten, die maandag voor de rechter stond. Het Openbaar Ministerie Limburg (OM) eist zes jaar cel.

Op vrijdag 17 augustus 2012 zag de vrouw midden in de nacht vier overvallers met bivakmutsen en handschoenen toen ze naar het toilet wilde in haar woning in Gennep. Haar man hoorde gestommel en maande zijn vrouw tot stilte, totdat hij iemand met een geweer op hem gericht zag staan. De overvallers eisten geld en sieraden, en hielden de bewoners onder schot, dwongen hen twee kluizen te openen, en bonden hen vast met tie wraps en tape voordat ze vluchtten. Naast de sieraden namen ze ruim 130.000 euro mee.

De politie startte een onderzoek, maar vond aanvankelijk geen resultaten. Er was een anonieme melding met signalementen van de verdachten, en de naam van de verdachte kwam in 2012 naar voren bij het Team Criminele Inlichtingen als een van de daders. In 2023 leidde nader DNA-onderzoek tot een match met de verdachte. Zijn DNA-sporen werden aangetroffen op de tape waarmee de slachtoffers waren vastgebonden. De tape was met de mond afgescheurd, ondanks dat de daders handschoenen droegen. De politie hield daarop een 31-jarige man uit de regio Arnhem aan. In haar requisitoir ging de officier van justitie in op het leed van de slachtoffers en de gemiste kansen van de verdachte: “Twaalf jaar lang heeft de verdachte de dans weten te ontspringen voor deze brutale woningoverval. Hij was destijds pas 19 jaar en had al een strafblad. Toch had hij daarna alle kans en tijd gehad om zijn leven te beteren. Helaas duidt niets erop dat hij sinds 2012 tot inzicht is gekomen dat misdaad niet loont. Hij heeft zijn leven totaal niet op de rit.”

Hoewel de verdachte zijn betrokkenheid ontkent, acht het OM bewezen dat hij een van de vier daders is. Tegen de man is een gevangenisstraf van zes jaar geëist. Uitspraak in de zaak volgt over twee weken.