VIDEO: ME grijpt in na onrust wedstrijd FC Utrecht

VIDEO: ME grijpt in na onrust wedstrijd FC Utrecht

Geplaatst op 26 mei 2024, om 22:47 uur

UTRECHT – Na de thuiswedstrijd van FC Utrecht tegen Go Ahead Eagles ontstonden er ongeregeldheden bij Stadion Galgenwaard. Supporters van FC Utrecht zochten de confrontatie op en gooiden met stenen en andere voorwerpen naar de politie. De Mobiele Eenheid (ME) moest ingrijpen om de situatie onder controle te krijgen. Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht heeft een noodbevel afgekondigd vanwege de escalatie.

Volgens een woordvoerder van de politie werd er met alles gegooid wat voorhanden was, zoals stenen, putdeksels en fietsen. Honderden mensen stonden tegenover de politie. Het is nog niet bekend of er arrestaties zijn verricht of agenten gewond zijn geraakt.

Een noodbevel geeft de autoriteiten de mogelijkheid om in een bepaald gebied strenger op te treden tegen relschoppers. Ze kunnen bijvoorbeeld de plek ontruimen, straten afsluiten of samenscholingen verbieden. Dit bevel wordt plotseling ingevoerd wanneer nodig en vervalt zodra de actie is uitgevoerd.

De wedstrijd zelf, die met 1-2 werd gewonnen door Go Ahead Eagles, verliep vol incidenten. In de blessuretijd ontstond er een opstootje naast het uitvak, waarbij vuurwerk werd gegooid. Scheidsrechter Allard Lindhout legde de wedstrijd tijdelijk stil. Na hervatting leek het even goed te gaan, maar in de blessuretijd van de verlenging werd Go Ahead-spits Thibo Baeten bekogeld en geraakt door een aansteker, wat opnieuw voor oponthoud zorgde. Uiteindelijk kon de wedstrijd hervat worden en won Go Ahead het duel.