Politie voorkomt confrontatie tussen groepen Eritreeërs

Politie voorkomt confrontatie tussen groepen Eritreeërs

Geplaatst op 26 mei 2024, om 07:50 uur

AMERSFOORT – Door massale politie-inzet is zaterdagavond een confrontatie tussen twee groepen Eritreeërs in Amersfoort voorkomen, aldus de politie. In een pand in de wijk Kruiskamp, in het noorden van de stad, was een feest aan de gang met tientallen Eritreeërs. Een andere groep Eritreeërs kwam naar de locatie met de intentie de confrontatie aan te gaan, meldt de NOS.

Vermoedelijk betrof het voor- en tegenstanders van het regime in Eritrea, maar de politie kon niet specificeren welke groep aan welke kant stond.

Rond 22.00 uur hielden tientallen agenten de groep buiten op afstand en brachten de feestgangers geleidelijk naar een andere locatie. Vervolgens werd de groep op straat weggestuurd. Er zijn geen arrestaties verricht en er zijn geen meldingen van vernielingen of gevechten. Rond 23.00 uur was de situatie weer rustig.

Eritrea vierde vrijdag zijn onafhankelijkheidsdag. De regeringsgezinde Federatie van Eritrese Gemeenschappen Nederland (FEN) wilde dit zaterdag vieren met een feest voor honderden genodigden in Rijswijk, maar de gemeente verbood dit uit angst voor ongeregeldheden.

In februari kwam het tijdens een nieuwjaarsfeest van Eritreeërs in Den Haag tot een heftige confrontatie tussen de politie en een groep Eritreeërs op straat, die het feest wilden bestormen. Daarbij raakten 29 agenten gewond en werden meerdere voertuigen in brand gestoken.

Foto’s: Persbureau Heitink