Twee tieners aangehouden voor bankhelpdeskfraude

Twee tieners aangehouden voor bankhelpdeskfraude

Geplaatst op 24 april 2024, om 14:56 uur

AMERSFOORT – Woensdagochtend verrichtte de politie twee arrestaties in een onderzoek naar bankhelpdeskfraude. Uit grondig onderzoek bleek dat zeker zeven slachtoffers voor tienduizenden euro’s werden opgelicht door jonge criminelen uit Amersfoort die zich voordeden als bankmedewerker en politieagent.

Neppolitie
Het onderzoek startte nadat in korte tijd drie aangiftes binnenkwamen bij de politie. Drie Amersfoortse slachtoffers werden op vergelijkbare wijze opgelicht. In de zaak van één van de slachtoffers, een 78-jarige vrouw uit Amersfoort, belde de oplichter zogenaamd namens de bank. Op haar rekening zouden verdachte transacties te zien zijn. Voor haar veiligheid zou daarom een politieagent aan huis komen, om de pinpas op te halen. Even later stond er inderdaad een man aan haar deur, die zich legitimeerde met een pasje dat lijkt op een politielegitimatiebewijs. De oplichter identificeerde zich ook met de naam van een politieagent. De 78-jarige vrouw vertrouwde het en gaf haar pinpas mee, evenals haar kostbare goederen om deze ‘veilig te laten opbergen op het politiebureau’. De oplichter nam voor een groot bedrag aan contant geld en kostbare spullen, zoals sieraden, mee.

Groot onderzoek
In het onderzoek zag de politie mogelijke verbanden tussen zeven zaken uit Amersfoort en daarbuiten. De politie kreeg twee verdachten in het vizier: een jongen van 17 en een jongen van 18 uit Amersfoort. Beide jongens worden verdacht van het ophalen van de pinpassen en kostbare spullen, evenals van het pinnen met de gestolen passen. In totaal werden de slachtoffers voor tienduizenden euro’s opgelicht.

Aanhoudingen en doorzoekingen
Woensdagochtend 24 april 2024 kon de politie beide jongens aanhouden in hun woningen in Amersfoort. De politie nam bij doorzoeking van de twee woningen verschillende gegevensdragers in beslag. Ook trof de politie bij één van de verdachten veel waardevolle goederen aan, zoals merkkleding en dure sieraden en andere accessoires en gadgets. Ook dit nam de politie in beslag.

De twee jonge Amersfoorters zitten vast en worden verhoord. De politie onderzoekt het verband tussen de twee jongens en wat hun precieze rol bij deze oplichtingspraktijken was. Het is mogelijk dat er meer aanhoudingen volgen in dit onderzoek.