Mogelijk verbod op smaak van rookworst: ‘Kan gevaarlijk zijn’

Mogelijk verbod op smaak van rookworst: ‘Kan gevaarlijk zijn’

Geplaatst op 22 april 2024, om 19:51 uur

BINNENLAND – Er wordt overwogen om kunstmatige rookaroma’s te verbieden, een ontwikkeling die grote gevolgen kan hebben voor rookworsten. Deze worsten krijgen hun rooksmaak niet door traditioneel roken, maar door toegevoegde aroma’s. Onderzoek wijst echter uit dat deze aroma’s gevaarlijke stoffen bevatten. Een commissie van de Europese Commissie zal woensdag stemmen over een mogelijk verbod op deze smaakstoffen.

Dit verbod zou niet alleen rookworsten treffen, maar ook andere producten zoals salami, bierworstjes, barbecuesaus, pulled pork en gerookte amandelen die gebruik maken van ‘vloeibare rook’.

In een eerdere versie van dit artikel stond dat de rookworsten van de Hema geproduceerd werden met de rookaroma’s. Dat blijkt onjuiste informatie te zijn en is daarom weggehaald.

De productie van rookaroma omvat het verbranden van hout en het omzetten van de rook in een vloeibare vorm. Voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer merkt op dat zonder de giftige stoffen, enkel water overblijft, waarmee aangegeven wordt dat enkele giftige stoffen noodzakelijk zijn om de smaak te behouden. Deze stoffen zijn genotoxisch en kunnen DNA beschadigen, wat kan leiden tot kanker en andere ernstige gezondheidsproblemen.

Tien jaar geleden kreeg Unilever toestemming om deze aroma’s te gebruiken, met de waarschuwing om de consumptie ervan te beperken. Nu loopt die vergunning af, en een verlenging is onzeker met een mogelijke ingangsdatum van het verbod op 1 juli.

Unilever verwacht een overgangsperiode waarin het bedrijf kan zoeken naar alternatieve aroma’s of andere methoden om de gewenste smaak te behouden. Het bedrijf geeft aan dat traditioneel roken van de worsten niet de voorkeur heeft vanwege de milieu- en gezondheidsrisico’s die dit met zich mee kan brengen.