OM eist 3,5 jaar cel tegen koerier crimineel geld

OM eist 3,5 jaar cel tegen koerier crimineel geld

Geplaatst op 23 februari 2024, om 15:50 uur

ROTTERDAM – Het Openbaar Ministerie heeft bij de rechtbank Rotterdam een gevangenisstraf van 3,5 jaar geëist tegen een 35-jarige geldkoerier. Volgens het OM was de man betrokken bij tientallen overdrachten van crimineel geld, waarbij meer dan 3 miljoen euro gemoeid was. Daarnaast werd een geldboete van 10.000 euro geëist. De verdachte was niet aanwezig tijdens de zitting.

De geldkoerier, die in Rotterdam woont, kwam in het vizier van de politie vanwege ontcijferde SkyECC chatberichten. Hij maakte gebruik van cryptotelefoons en een verborgen ruimte in zijn auto om geldbedragen tussen de 100.000 en 1 miljoen euro over te dragen in Nederland. Het OM stelt dat hij bij minimaal 85 geldoverdrachten betrokken was tussen 2019 en 2021.

Volgens de officier van justitie is er een sterk vermoeden van witwassen. De verdachte heeft nooit een verklaring gegeven voor de grote geldbedragen die hij bij zich had. De herkomst van het geld kan niet legaal zijn geweest, aldus het OM. Daarnaast werden contante geldbedragen van tienduizenden euro’s aangetroffen in bankkluisjes en de woning van de verdachte en zijn vrouw.

Zowel de geldkoerier als zijn vrouw zijn aangeklaagd voor het bezit van grote hoeveelheden contant geld, waarbij de biljetten vaak grote coupures hadden en waren verpakt in zilverfolie. De vrouw was wel aanwezig bij de rechtbank en tegen haar is een taakstraf van 180 uur, een geldboete van 20.000 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden geëist.

Het OM beschouwt de zaak als crimineel ondergronds bankieren, waarbij het verplaatsen van misdaadgeld cruciaal is voor de internationale georganiseerde misdaad. De ondergrondse bankier speelt hierbij een belangrijke rol door betalingen mogelijk te maken zonder dat het geld fysiek de grens over hoeft te gaan.

De rechtbank zal op 15 maart 2024 uitspraak doen.