OM eist celstraf na DNA-match voor overval uit 2014

OM eist celstraf na DNA-match voor overval uit 2014

Geplaatst op 22 februari 2024, om 13:36 uur

EINDHOVEN – Bijna tien jaar geleden werd het leven van een gepensioneerde man volledig ontwricht door een gewelddadige overval op het bedrijf waar hij werkte. Hij werd gestoken met een mes door de dader, die vervolgens op de vlucht sloeg. Dankzij een DNA-match kwam de politie jaren later een verdachte op het spoor, die donderdag voor de rechter stond. Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van drie jaar tegen de man.

Op woensdag 5 maart 2014 dringt een gemaskerde man met een mes een high-tech bedrijf aan de Achtseweg Noord in Eindhoven binnen. De overvaller steekt het slachtoffer (55) in zijn rug en sleept hem naar een andere ruimte. Daar worden zijn enkels en polsen vastgebonden en worden de sleutels van de kluis geëist. Toen het slachtoffer weigerde, vertrok de overvaller met de sleutels, tas en auto van de man. Het slachtoffer bleef hulpeloos achter, gekneveld en liggend in zijn eigen bloed.

Ondanks een zoektocht van de politie blijft de verdachte onvindbaar. Wel wordt de auto van het slachtoffer binnen het uur teruggevonden in Eindhoven. In het voertuig wordt DNA gevonden van een onbekende man. Dit DNA komt overeen met DNA dat op de rol tape wordt gevonden waarmee het slachtoffer werd vastgebonden. In januari 2020 wordt een match gevonden met sporen uit een Duitse DNA-database. Na verdere onderzoek en een overleveringsprocedure wordt de verdachte uiteindelijk in oktober 2022 aangehouden. Het betreft een 45-jarige Nederlander uit München.

De officier van justitie benadrukte in haar betoog het grote leed dat het slachtoffer heeft moeten doorstaan: “Meneer heeft nog dagelijks te kampen met de fysieke en mentale gevolgen van het handelen van de verdachte. Het bericht van de aanhouding zorgde enerzijds voor opluchting, maar aan de andere kant was het ook erg confronterend omdat de zorgvuldig weggestopte herinneringen opeens weer actueel werden.” Hoewel de verdachte zijn betrokkenheid ontkent, stelt het OM dat er voldoende bewijs is dat hij de gewelddadige overval heeft gepleegd. Daarom wordt een gevangenisstraf van drie jaar geëist. De uitspraak in de zaak wordt over twee weken verwacht.