Strafeis tegen vrachtwagenchauffeur voor rol in Trojaanse methode in haven

Strafeis tegen vrachtwagenchauffeur voor rol in Trojaanse methode in haven

Geplaatst op 14 februari 2024, om 17:24 uur

ROTTERDAM – Tegen een 51-jarige vrachtwagenchauffeur zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland is woensdag een gevangenisstraf van 8 maanden geëist. Op 4 januari van dit jaar zijn in een container in de Rotterdamse haven 19 personen aangetroffen. De man die woensdag terecht stond, werd ervan verdacht die container op het haventerrein te hebben gebracht.

Deze methode staat bekend als de Trojaanse methode, waarbij personen zich verstoppen in een verder lege container die vervolgens het havengebied wordt binnengebracht met als doel verdovende middelen uit te halen. Naast de gevangenisstraf eiste het OM ook dat de verdachte zich 3 jaar lang niet mag ophouden in Nederlandse havengebieden. De officier van justitie vindt dat de verdachte misbruik heeft gemaakt van zijn beroep als chauffeur: “Zonder hem zouden de 19 personen niet op deze manier het terrein op zijn gekomen. De rol van verdachte is onmisbaar geweest.” Daarnaast hield zij bij het bepalen van de strafeis rekening met de ernst van het feit. “De drugsproblematiek in de Rotterdamse haven is een enorm en groeiend probleem. Er worden op jaarbasis tientallen tonnen cocaïne in beslag genomen. Een gevangenisstraf is de enige passende straf.”

De verdachte verscheen voor de politierechter, die meteen uitspraak deed en hem veroordeelde tot een gevangenisstraf van 6 maanden. Ook legde de rechter hem een gebiedsverbod voor de Rotterdamse haven op voor de duur van 3 jaar. De 19 personen die in de container werden aangetroffen, zullen op een later moment nog voor de rechter verschijnen.