19-jarige beschuldigd van gewelddadige overval op 80-jarige man

19-jarige beschuldigd van gewelddadige overval op 80-jarige man

Geplaatst op 26 januari 2024, om 19:20 uur

VELDHOVEN – Een 19-jarige man uit Rotterdam wordt beschuldigd van een overval op een 80-jarige man in zijn woning in Veldhoven op 3 november 2022. Het slachtoffer werd gedurende ongeveer vijf uur vastgehouden en zwaar mishandeld. De verdachte nam vervolgens de buit, waaronder een telefoon en portemonnee, mee in de auto van het slachtoffer.

Voorafgaand aan de woningoverval werden er voorbereidingen getroffen, waarbij de verdachte getipt werd door een thuiszorgmedewerker over de mogelijke aanwezigheid van geld in het huis. Op de nacht van 3 november slaagde de verdachte erin om rond 21.30 uur de woning binnen te dringen. Er ontstond een worsteling waarbij de verdachte het slachtoffer vastbond met een riem. Daarna opende hij de kluis nadat de bewoner de code had gegeven. Toen het slachtoffer weigerde zijn bankpas en pincode af te geven, bedreigde de verdachte hem met een mes tegen de keel en sloeg met een hamer tegen zijn hoofd. Na ongeveer vijf uur in de woning vertrok de verdachte in de auto van het slachtoffer. Het slachtoffer werd behandeld voor zijn verwondingen in het ziekenhuis. De twee andere betrokkenen, waaronder de thuiszorgmedewerker, waren eerder al berecht voor hun rol in deze zaak.

De officier van justitie hecht in deze zaak belang aan de aard en ernst van het misdrijf. Ten tijde van de woningoverval was de verdachte 18 jaar oud. Volgens het jeugdstrafrecht kunnen jongvolwassenen tot 23 jaar worden behandeld. Op basis van deskundigenadviezen over de persoon van de verdachte heeft de officier van justitie de rechtbank verzocht om ook in dit geval het jeugdstrafrecht toe te passen. Om de samenleving te beschermen en recidive te voorkomen, eist het Openbaar Ministerie 22 maanden jeugddetentie. Daarnaast eist het OM een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel (jeugd-TBS) voor de verdachte, wat betekent dat de verdachte intensief behandeld zou moeten worden in een justitiële jeugdinrichting. De rechter zal over twee weken uitspraak doen.