Twee mannen zetten havenmedewerker onder druk om cocaïne binnen te slepen

Twee mannen zetten havenmedewerker onder druk om cocaïne binnen te slepen

Geplaatst op 16 januari 2024, om 20:56 uur

BERGEN OP ZOOM/VLISSINGEN – De Zeehavenpolitie heeft in de afgelopen periode twee verdachten aangehouden in verband met ronselaarspraktijken. Op 7 december 2023 werd een 41-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats in Vlissingen aangehouden door het arrestatieteam. Op dinsdag werd een 27-jarige man uit Bergen op Zoom aangehouden op Rotterdam Airport.

De zaak begon nadat de Zeehavenpolitie een melding had ontvangen van ernstige bedreiging. Naar aanleiding van deze melding werd een opsporingsonderzoek gestart. Hieruit bleek dat de twee verdachten actief een havenmedewerker hadden benaderd om cocaïne uit scheepsladingen in de haven van Vlissingen te halen. Deze medewerker werd ernstig bedreigd. Uit het onderzoek bleek al snel dat de verdachten vermoedelijk op zoek waren naar een deel van een partij cocaïne die op 15 november 2023 in beslag was genomen. De Douane had toen na een tip 3279 kilo cocaïne aangetroffen in een partij bananen in de haven van Vlissingen-Oost. Deze partij cocaïne, verdeeld over zes pallets, werd nog dezelfde dag vernietigd.

De Zeehavenpolitie doorzocht zowel in Vlissingen als in Bergen op Zoom meerdere woningen. Hierbij werden grote hoeveelheden contant geld en waardevolle goederen in beslag genomen. Ronselaars zijn individuen die zich bezighouden met het ‘werven’ van onder andere havenarbeiders om hen te assisteren bij activiteiten zoals de invoer van cocaïne. Bij het ronselen worden vaak grote geldbedragen aangeboden, en soms worden havenmedewerkers onder dwang gezet of ernstig bedreigd.

Foto: Politie