Acht puppy’s in beslag genomen bij vermoedelijke illegale dierenhandel

Acht puppy’s in beslag genomen bij vermoedelijke illegale dierenhandel

Geplaatst op 16 januari 2024, om 21:14 uur

AMSTERDAM – Agenten ontdekten op maandag acht kleine puppy’s in een auto, vermoedelijk afkomstig uit de illegale dierenhandel, en namen ze in beslag.

Een automobilist vertoonde verdacht gedrag, wat leidde tot een controle door de eenheid Landelijke Expertise en Operaties. De puppy’s kwamen tevoorschijn uit een piepende tas en werden meegenomen naar het politiebureau. De Dierenpolitie Amsterdam werd ingeschakeld, en de verdachte werd aangehouden wegens het vervoeren van puppy’s zonder de juiste documentatie. De puppy’s zijn overgebracht naar een veilige locatie waar goed voor ze wordt gezorgd.

Op het Instagram-account van de Politie Eenheid Amsterdam staat het volgende: Chris en Bart van de Dierenpolitie (DCG) zeggen: ‘Ondanks hoe schattig de dieren er ook uitzien, hebben ze vaak genetische afwijkingen of zijn ze te vroeg bij hun moeder weggehaald. Bovendien zijn er veel Europese regelgevingen van toepassing op de handel in dieren die moeten worden nageleefd.’

Gelukkig leken deze puppy’s er op het eerste gezicht goed verzorgd uit te zien. Ze worden momenteel door een dierenarts onderzocht, hopelijk verkeren ze in goede gezondheid. ‘Helaas vertonen doorgefokte honden vaak op latere leeftijd bepaalde gezondheidsproblemen waar ze veel last van hebben. Deze dieren leven soms in vreselijke omstandigheden en zitten bijvoorbeeld langdurig in hun eigen uitwerpselen tijdens transport naar het land waar ze worden verkocht. Ze worden niet als levende wezens behandeld, maar eerder als handelswaar, en er gaat veel geld om in de illegale handel. Wees dus voorzichtig waar je je huisdier koopt en meld verdachte situaties bij de politie,’ waarschuwen Chris en Bart.

Straffen voor mishandeling of verwaarlozing van dieren kunnen variëren van gevangenisstraffen tot vijf jaar of aanzienlijke boetes. Een rechter kan ook besluiten om iemand het recht om één of meerdere dieren te houden te ontzeggen. Als je een (gewond) dier in nood ziet, bel dan direct 112. Als je getuige bent van verwaarlozing of mishandeling van een dier in je omgeving, kun je contact opnemen met 144.

Foto: Instagram politie_amsterdam