Gevluchte veroordeelde zedendelinquent opgepakt

Gevluchte veroordeelde zedendelinquent opgepakt

Geplaatst op 11 januari 2024, om 10:22 uur

ZWOLLE – Een 59-jarige Belgische man, die eerder was ontsnapt uit het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Gent, werd op afgelopen zondag in Zwolle gearresteerd door het Fugitive Active Search Team van de Nederlandse politie, in samenwerking met de Belgische autoriteiten.

Deze individu was veroordeeld voor negen ernstige zedenmisdrijven en onderging een interneringsmaatregel in België, vergelijkbaar met de Nederlandse TBS. Hij slaagde erin te ontsnappen tijdens een ziekenhuisafspraak op 3 januari. Het Belgische Openbaar Ministerie beschouwde zijn ontsnapping als uiterst risicovol en heeft een Europees aanhoudingsbevel (EAB) uitgevaardigd om zijn arrestatie te bevorderen. Dankzij nauwgezet onderzoek door FASTNL kon de man op zondagmiddag in Zwolle worden gearresteerd. België heeft om zijn uitlevering verzocht.

De man was veroordeeld voor negen ernstige zedenmisdrijven die plaatsvonden tussen 1991 en 2003 in zowel België als Nederland. In België kreeg hij een langdurige gevangenisstraf en werd hij geïnterneerd vanwege deze strafbare feiten.