Eigenaar van buldog moet meer dan 10.000 euro betalen na dodelijke aanval op poedel

Eigenaar van buldog moet meer dan 10.000 euro betalen na dodelijke aanval op poedel

Geplaatst op 11 januari 2024, om 09:32 uur

ROOSENDAAL – Een man moet meer dan 10.000 euro betalen omdat zijn buldog zonder duidelijke reden een poedel op straat heeft aangevallen. Dat meldt, De Gelderlander op donderdagochtend. Ondanks kostbare medische ingrepen kon de poedel niet worden gered. De rechter heeft besloten dat de eigenaar van de buldog verantwoordelijk is voor alle kosten die zijn gemaakt.

Het incident vond plaats op zondag 19 februari 2023 in het Designer Outlet-winkelcentrum in Roosendaal, Brabant. Een gezin was daar aan het winkelen met hun dwergpoedel, die aan de lijn liep. Op een gegeven moment kwamen ze een man tegen die zijn hond uitliet, een grote gespierde hond met een brede kop die sterk op een Amerikaanse buldog leek. De buldog werd plotseling agressief en viel de poedel aan zonder waarschuwing. Hierdoor viel de eigenaar van de buldog en werd meegetrokken door het dier. Hij probeerde te voorkomen dat de hond de poedel zou bijten, maar slaagde hier niet in. De poedel liep ernstige verwondingen op en moest met spoed naar de dierenkliniek worden gebracht. Ook de dochter van het gezin raakte gewond en moest naar de huisartsenpost voor behandeling. In de kliniek bleek de situatie van de poedel zorgwekkend, en er werden röntgenfoto’s gemaakt, wat aanzienlijke kosten met zich meebracht. Ondanks verdere medische inspanningen verslechterde de toestand van de poedel, en het gezin bracht hem naar een andere kliniek voor aanvullende tests en behandelingen. Daar werden opnieuw röntgenfoto’s gemaakt, die aantoonden dat het dier mogelijk niet zou overleven. Het gezin probeerde alles om de poedel te redden en bracht hem naar de diergeneeskundefaculteit van de universiteit van Gent. Daar werden ernstige verwondingen vastgesteld, waaronder kneuzingen aan de borstkas, een gebroken rib, een klaplong en schuurplekken van tandafdrukken na het scheren van de vacht. De poedel werd op de intensive care opgenomen voor een levensreddende operatie. Tijdens de operatie werden ook grote bloeduitstortingen op de lever ontdekt, wat leidde tot het plaatsen van een thoraxdrain om lucht of vocht uit de borstholte te verwijderen. Helaas resulteerde dit niet in verbetering, de poedel kreeg een dag later een fatale hartaanval. Ondanks reanimatiepogingen van de artsen kon het dier niet worden gered.

Het gezin was diepbedroefd en bleef achter met een aanzienlijke rekening van meer dan 10.000 euro. De moeder beschouwde dit als de schuld van de eigenaar van de buldog en bracht hem voor de rechter. In eerste instantie verscheen de eigenaar niet op de zitting, maar later ontkende hij dat zijn hond de poedel had aangevallen. De rechter oordeelde echter dat er beeldmateriaal van het incident was en dat de medische dossiers van de behandelaars duidelijke bijtwonden lieten zien. De kosten omvatten dierenartsbehandelingen, crematie, urn, de aanschaf van een nieuwe hond, medische behandeling voor de dochter, verlies van een armband, reiskosten en inkomstenderving. Aangezien de verschillende posten niet werden betwist en het totale bedrag niet werd weerlegd, heeft de rechter besloten om het bedrag van meer dan 10.000 euro toe te kennen. Daarnaast moet de eigenaar van de buldog de proceskosten van meer dan 1100 euro betalen.