Grootouders vrijgesproken in zaak fatale hondenbeet baby: ‘noodlottig ongeval’

Grootouders vrijgesproken in zaak fatale hondenbeet baby: ‘noodlottig ongeval’

Geplaatst op 22 december 2023, om 13:21 uur

DIEMEN – De rechtbank in Amsterdam heeft de grootouders vrijgesproken in verband met het overlijden van hun acht maanden oude kleinzoon. Tijdens de periode dat zij op het kind pasten, werd de baby gebeten in het hoofd door hun Duitse herdershond. Het kind overleed twee dagen later als gevolg van deze beet. De rechtbank beschouwt het als een noodlottig ongeval.

Dit tragische incident vond plaats op 22 oktober 2019 in de woning van de grootouders in Diemen. De hond viel het kind volkomen onverwacht aan en beet hem in het achterhoofd. Uiteindelijk slaagde de grootvader erin om de baby los te krijgen uit de bek van de hond. Het kind raakte ernstig gewond, werd ter plaatse gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht, maar een operatie kon zijn leven niet redden. De hond werd na het incident geëuthanaseerd.

Aanvankelijk werden de grootouders beschuldigd van dood door schuld. De rechtbank oordeelt echter dat hoewel zij bepaalde risico’s hebben genomen door de hond en het kind samen in een ruimte te laten zonder toezicht en zonder extra veiligheidsmaatregelen, zij zich niet bewust waren van het gevaar. Desondanks betekent dit niet dat het voorzienbaar was dat de hond het kind zou aanvallen, volgens de redenering van de rechtbank.

De rechter merkt op dat het echtpaar met succes meerdere gehoorzaamheidstrainingen heeft gevolgd en dat er geen tekenen waren van agressief gedrag van de hond. Bovendien was de baby niet alleen met de hond in de woonkamer, omdat zijn grootvader in de buurt was. Daarom wordt geconcludeerd dat het gedrag van het paar niet strafrechtelijk verwijtbaar is, en de rechtbank volgt hiermee het standpunt van het Openbaar Ministerie, dat eerder had gepleit voor vrijspraak.