Vier verdachten bankhelpdeskfraude aangehouden op vakantiepark

Vier verdachten bankhelpdeskfraude aangehouden op vakantiepark

Geplaatst op 20 december 2023, om 14:02 uur

GASSELTERNIJVEEN – De politie heeft vier verdachten van bankhelpdeskfraude op heterdaad betrapt en aangehouden. Zij opereerden vanuit een callcenter-setting vanuit een huisje op een vakantiepark in Gasselternijveen. Het gaat om mannen van 26, 27, 22 en 25 jaar oud uit Groningen en Leeuwarden. De verdachten zitten vast en worden verhoord.

Het viertal hield zich op in een vakantiewoning. Toen de politie ter plaatste kwam, troffen zij een dusdanige verdachte situatie aan dat de ondersteuningsgroep is ingeschakeld. De ondersteuningsgroep is een speciaal uitgerust politieteam dat risicovollere aanhoudingen doet.

Twee verdachten gevlucht
Bij het binnentreden van het huisje, zijn twee van de vier verdachten aangehouden. Twee andere verdachten vluchtten naar buiten en renden de bossen rondom de vakantiewoning in. De derde verdachte werd daar even later aangehouden. De vierde verdachte reageerde niet op het aanroepen van de politie. Hierop is een hondengeleider met zijn hond ingezet om sporen te volgen. De verdachte is even later liggend op de grond gevonden en aangehouden, vlak nadat hij uit een sloot kwam.

Callcenter-setting
De politie trof in de vakantiewoning een callcenter-setting aan, met meerdere draaiende laptops. Ook zijn daarbij tientallen sim-kaarten, meerdere telefoons, contactlijsten en diverse bankpassen gevonden. Al deze zaken en twee auto’s zijn in beslag genomen.

Bankhelpdeskfraude
Een digitaal specialist die ter plaatse kwam, zag op een laptop dat er meerdere telefoonnummers zijn gebeld. Ook bleken er diverse sessies met het programma Anydesk te zijn geweest. Hoeveel mensen slachtoffer zijn geworden van de activiteiten van dit viertal, is nog niet bekend. Dat zal nader onderzoek moeten uitwijzen.