Man aangehouden voor grove diefstal met geweld

Man aangehouden voor grove diefstal met geweld

Geplaatst op 20 december 2023, om 14:52 uur

AMSTERDAM – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag 20 december 2023 een 53-jarige Amsterdammer aangehouden op verdenking diefstal met geweld en wederrechtelijke vrijheidsberoving van een 63-jarige man uit Den Bosch.

Het in Nederland wonende slachtoffer bood medio december via Facebook Marketplace een in Suriname aanwezige graafmachine te koop aan. Dat deed hij via een neef die in Suriname woont, die vervolgens de digitale advertentie regelde. Naar aanleiding van contact met een geïnteresseerde koper volgde een afspraak in een woning aan het Staverdenplein in Amsterdam-Zuidoost.

Fors geweld
In die woning krijgt het slachtoffer te maken met vier of vijf mannen, die fors geweld op hem toepassen. Hij wordt bedreigd met een vuurwapen en via zijn telefoon, die daarna wordt afgenomen, moet het slachtoffer geld overmaken. Uren later laten de verdachten het slachtoffer, die ook zijn auto moet afstaan, achter bij een bushalte in de wijk Gein. De politie stelt direct een onderzoek in en houdt daarbij in de nabijheid van de woning aan het Staverdenplein een 53-jarige man aan. Hij zit vast voor nader onderzoek.

Link naar Suriname
Hoewel dit soort diefstallen met geweld helaas niet altijd te voorkomen zijn, zijn er tal van tips om de kans zo klein mogelijk te maken. Bart Gietema, chef Districtsrecherche Amsterdam Oost, waarschuwt: “Zorg dat je een goed beeld hebt met wie je handelt, maak een afspraak in openbare gelegenheden en ga niet alleen naar zo’n afspraak.” Gietema ziet dat de afgelopen drie maanden meerdere incidenten met een link naar te koop aangeboden zaken in Suriname, waarin slachtoffers naar Amsterdam-Zuidoost zijn gelokt om daar vervolgens gegijzeld en beroofd te worden. “Gezien de mate van geweld nemen we de zaak zeer hoog op“, aldus Gietema. “We hebben ook de indruk dat mensen uit schaamte of onwetendheid wellicht ook geen aangifte doen. Het is ontzettend belangrijk dat slachtoffers dat wel doen, want juist door die aangiftes krijgen we een fenomeen in beeld en kunnen we de juiste prioriteiten leggen in de opsporing, preventie en verstoring.”