Ook hof geeft inwoners Uden gelijk, toch kan asielopvang snel open

Ook hof geeft inwoners Uden gelijk, toch kan asielopvang snel open

Geplaatst op 18 december 2023, om 19:30 uur

UDEN – Het gerechtshof heeft bepaald dat de gemeente Maashorst eerst de omgevingsvergunning in orde moet hebben voordat asielzoekers mogen worden opgevangen in het Van der Valk-hotel in Uden. In het hotel wil het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gedurende drie jaar 300 asielzoekers huisvesten.

In juli kondigde de gemeente aan dat ze van plan was om gedurende drie jaar asielzoekers in het hotel op te vangen. Een groep van 32 omwonenden stapte begin deze maand naar de rechter om uitstel te vragen. Ze konden bezwaar maken vanwege problemen met de vergunningaanvraag en waren ook uitgesloten van informatiebijeenkomsten.

De rechter gaf de omwonenden gelijk en oordeelde dat de gemeente onzorgvuldig had gehandeld. De gemeente ging tegen deze uitspraak in beroep, maar het hof heeft nu opnieuw in het voordeel van de omwonenden beslist.

Als de gemeente de vergunningen in orde brengt, lijkt het erop dat de asielzoekers snel in het hotel kunnen worden gehuisvest. Dit kan mogelijk deze week al gebeuren, volgens waarnemend burgemeester Rianne Donders van de gemeente Maashorst. Het college zal de conceptvergunning bekijken en beoordelen of deze aan de vereisten voldoet voordat deze wordt afgegeven, waarna het COA kan beslissen wanneer de asielzoekers arriveren.