140 aanhoudingen voor aanvang Ajax – AEK Athene

140 aanhoudingen voor aanvang Ajax – AEK Athene

Geplaatst op 14 december 2023, om 23:02 uur

AMSTERDAM – De politie heeft donderdagavond voorafgaand aan de wedstrijd in de groepsfase van de Europa League tussen Ajax en AEK Athene 140 Ajaxsupporters aangehouden vanwege openlijke geweldpleging.

De Ajaxsupporters waren donderdagmiddag al op zoek naar confrontaties in de binnenstad. Onderweg naar de metro vond rond 18.15 uur, ter hoogte van de blauwbrug, een eerste confrontatie met de politie plaats. Hierbij zetten agenten hun wapenstok in om de orde te herstellen.

Metrostel
Zo’n drie kwartier later was de inzet van de Mobiele Eenheid noodzakelijk rond metrostation Weesperplein. Zo’n 140 Ajaxsupporters werden uiteindelijk aangehouden vanwege vernielingen in een metrostel. Alle aangehouden supporters zijn overgebracht naar een cellencomplex.

Onacceptabel
In de binnenstad verliep het donderdagmiddag verder beheersbaar en ordelijk. De forse aanwezigheid van de politie speelde hier wel een grote rol in. ‘Uiteraard zijn agenten altijd alert in aanloop naar dit soort wedstrijden en monitoren ze continue het informatiebeeld. Dat maakt dat we qua politie-inzet geprepareerd zijn om eventuele risico’s beheersbaar te houden’, reageert Fatima Tougha die namens de politie verantwoordelijk is voor de ordehandhaving rond de wedstrijd. De politie wil dat mensen op een plezierige en veilige wijze kunnen genieten van de sport en tilt daarom zwaar aan het geweld. “Dit soort ongeregeldheden verpesten de sfeer van een voetbalwedstrijd en maakt dat supporters zich onveilig voelen. Dat is zorgelijk en onacceptabel”, aldus Tougha.

Foto’s: Inter Visual Studio