Kustwacht onderschept verdacht zeiljacht met tien slachtoffers van mensensmokkel

Kustwacht onderschept verdacht zeiljacht met tien slachtoffers van mensensmokkel

Geplaatst op 7 december 2023, om 12:19 uur

IJMUIDEN – Tijdens een reguliere patrouillevlucht op zaterdagmiddag heeft de Kustwacht een onbekend zeiljacht met verdachte kenmerken waargenomen. Het zeiljacht bevond zich op dat moment ongeveer 55 kilometer ten westen van IJmuiden. Het kustwachtpatrouillevaartuig Zeearend is naar het zeiljacht gestuurd om een controle uit te voeren. Na de controle bleek dat er twaalf personen aan boord waren, waarbij het vermoeden ontstond dat tien van hen werden gesmokkeld. Twee Nederlandse mannen van 39 en 29 jaar oud zijn aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

De twaalf personen zijn onder begeleiding van de Kustwacht naar IJmuiden gebracht. Hier zijn ze overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee, die het onderzoek heeft voortgezet. De twee verdachten zijn voorgeleid bij de rechter-commissaris en blijven vastzitten voor verder onderzoek. Het zeiljacht is in beslag genomen en de tien personen van verschillende nationaliteiten zijn het vreemdelingentraject ingegaan.

De Koninklijke Marechaussee voert het onderzoek uit onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland. Anne de Leeuw, mensenhandelofficier bij het Openbaar Ministerie, merkte op: “Wat de Kustwacht aantrof op het zeiljacht kennen we van beelden elders in Europa en gebeurt dus ook op de Noordzee. Een ernstig vergrijp, dat we de komende tijd verder gaan onderzoeken.”