Vijf mannen aangehouden na fraude via phishing: schadebedrag van bijna kwart miljoen euro

Vijf mannen aangehouden na fraude via phishing: schadebedrag van bijna kwart miljoen euro

Geplaatst op 23 november 2023, om 13:12 uur

UTRECHT – Het Cybercrime Team van de politie Midden-Nederland heeft op dinsdag 21 vijf personen aangehouden in verband met een onderzoek naar online oplichting. De vijf mannen worden verdacht van betrokkenheid bij het oplichten van adverteerders op Marktplaats. Er is gemeld dat er een schadebedrag van 230.000 euro is ontstaan als gevolg van hun activiteiten. Het onderzoek naar deze vijf mannen begon in oktober 2023. Het betreft twee 18-jarige mannen en een 19-jarige man, allemaal afkomstig uit Utrecht, en twee andere verdachten van 17 en 20 jaar uit Weesp.

Uit het onderzoek is gebleken dat de slachtoffers werden benaderd via Marktplaats en een link ontvingen naar een zogenaamde ‘pakketdienst’. Deze link leidde naar een nagemaakte website, waar de slachtoffers werden verleid om hun persoonlijke gegevens achter te laten. Op deze manier kregen de verdachten toegang tot de online bankrekeningen van de slachtoffers. Vervolgens gingen de verdachten als pakketbezorgers naar de slachtoffers om een kopie van hun paspoort of rijbewijs te maken, waardoor ze mobiele betalingen konden doen vanaf de rekening van de slachtoffers. In totaal hebben de slachtoffers een schadebedrag van 230.000 euro geleden.

Op de vroege ochtend van dinsdag 21 november heeft de politie vijf aanhoudingen verricht in dit onderzoek, waarbij tevens huiszoekingen zijn uitgevoerd. Tijdens deze zoekingen zijn verschillende items in beslag genomen, waaronder telefoons, tablets, laptops, twee auto’s, contant geld en spelcomputers.

Een van de medewerkers van het Cybercrime Team heeft benadrukt dat het hele team de afgelopen maand intensief heeft samengewerkt om de verdachten op te sporen, zowel door traditioneel rechercheonderzoek als door het analyseren van beveiligingscamera’s en digitaal onderzoek naar de verdachten. Ook werd er hulp ingeroepen van andere afdelingen, zoals het OTC en de Ondersteuningsgroep, om deze aanhoudingen mogelijk te maken.