Demonstraties na verkiezingsuitslag

Demonstraties na verkiezingsuitslag

Geplaatst op 23 november 2023, om 14:15 uur

AMSTERDAM/UTRECHT – Na de verkiezingsoverwinning van de PVV bij de Tweede Kamerverkiezingen zijn er aankondigingen gedaan voor demonstraties in Amsterdam en Utrecht. Krakers in Amsterdam hebben na een pro-Palestijnse sit-in op Amsterdam Centraal aangekondigd dat ze donderdagavond op de Dam willen samenkomen om te demonstreren tegen fascisme, meldt Nieuws.nl. In Utrecht is er een protest gepland door Antifa op het Stadhuisplein. Ook roepen de Utrechtse afdelingen van GroenLinks, PvdA, PvdD en D66 op om bijeen te komen bij het stadhuis.

De Utrechtse partijen, gesteund door diverse maatschappelijke organisaties, benadrukken hun solidariteit en hun inzet voor de rechten van iedereen. Ze roepen op om om 17.00 uur naar het stadhuis in Utrecht te komen en benadrukken het belang van samenwerken rondom de democratie. GroenLinks-voorzitter Charifa Soulami, een van de initiatiefnemers van de actie, noemt de verkiezingsuitslag een tegenvaller en benadrukt dat ze niet zullen accepteren dat mensen als minderwaardig worden behandeld, uitgesloten of gediscrimineerd.

Op de Dam plant de organisatie ‘krakenburg020’ om 19.30 uur een demonstratie tegen fascisme, islamofobie, racisme en anti-LHBTI-discriminatie. Ze willen ook hun steun uitspreken voor het klimaat. De aankondiging luidt: “De PVV is de grootste geworden en de linkse partijen in het parlement zijn kleiner dan ooit. Te midden van een humanitaire crisis in Gaza kiest Nederland massaal voor islamofobie. Maar links is nog steeds actief in de straten,” en “Samen zullen we harder strijden dan ooit.”

Antifa Utrecht heeft gepland om om 18.30 uur actie te voeren op het Stadhuisplein. Deze extreemlinkse beweging vindt dat de opkomst van de PVV als grootste partij niet geaccepteerd mag worden. Ze roepen op om de straten op te gaan en te laten horen dat Utrecht geen PVV-regering wil.