Vier mannen veroordeeld voor seks met minderjarig meisje

Vier mannen veroordeeld voor seks met minderjarig meisje

Geplaatst op 2 november 2023, om 21:51 uur

ASSEN – De rechtbank heeft donderdag vonnis gewezen in de zaken van zes mannen die verdacht werden van ontucht met een meisje dat destijds tussen de 13 en 15 jaar oud was.

De meeste mannen hadden contact met haar via online dating- en sekssites, waar ze zich had geregistreerd. In eind 2019 ontdekte de moeder van het meisje dat haar dochter seksuele relaties had met een oudere man. Ze vond bewijzen op de telefoon van haar dochter dat meerdere mannen seksafspraken met haar hadden gemaakt. Als reactie daarop heeft de politie geprobeerd de identiteit van deze mannen vast te stellen, wat uiteindelijk resulteerde in de strafrechtelijke vervolging van zes verdachten. Bij één man vond de rechtbank dat er te weinig bewijs was. De andere vijf mannen zijn door de rechtbank veroordeeld. De rechtbank heeft daarbij telkens geoordeeld dat het seksuele contact tussen de mannen en het meisje als ontuchtig moet worden beschouwd, ook al had het meisje in alle gevallen ingestemd met de seks en in een aantal gevallen ook het initiatief genomen. De wetgever heeft kinderen onder de zestien uitdrukkelijk in hun seksuele integriteit willen beschermen, ook tegen zichzelf. Daar zijn uitzonderingen op, zoals wanneer het gaat om leeftijdsgenoten, maar daarvan was hier geen sprake: in alle gevallen was sprake van een aanzienlijk verschil in leeftijd en ontwikkeling.

De rechtbank heeft vier van de vijf mannen werk- en gevangenisstraffen opgelegd. De rechtbank heeft bij het bepalen van de hoogte van de straf rekening gehouden met de ouderdom van de zaken en met het feit dat geen sprake is geweest van dwang of onvrij willigheid.

Een 30-jarige man uit Assen heeft geen verdere straf gekregen, omdat hij en het (inmiddels meerderjarige) meisje een bestendige relatie met elkaar hebben.