Geen vervolging voor agent die vrouw met mes neerschoot

Geen vervolging voor agent die vrouw met mes neerschoot

Geplaatst op 2 november 2023, om 21:17 uur

ROELOFARENDSVEEN – Het Openbaar Ministerie heeft besloten om geen vervolging in te stellen tegen een agent die op 1 januari in Roelofarendsveen een verdachte heeft neergeschoten die een mes bij zich had. Volgens de officier van justitie heeft de agent in lijn met de geldende geweldsinstructies gehandeld.

Op de avond van het incident, rond 23.15 uur, reageerde de politie op een melding waarbij een vrouw mensen bedreigd had met een mes. De melders toonden de politie een video waarin dit te zien was. Terwijl de agenten wachtten op versterking om de verdachte aan te houden, kwam de vrouw al naar buiten met het mes in haar hand.

Op basis van verklaringen van de agenten, getuigen en camerabeelden is vastgesteld dat de vrouw herhaaldelijk is gesommeerd om het mes neer te leggen. Er werden stroomstootwapens gebruikt en er werd zelfs een waarschuwingsschot afgevuurd. Ondanks al deze maatregelen bleef de vrouw in de richting van de politie lopen met het mes in de hand. Uiteindelijk schoot een agent gericht op haar been, waarna ze kon worden gearresteerd.

Het Openbaar Ministerie concludeert dat de agent in overeenstemming met de geweldsinstructie heeft gehandeld. Van de politie wordt verwacht dat zij ingrijpt wanneer de veiligheid van mensen in het geding is. In deze situatie is er alles aan gedaan wat mogelijk was voordat er gericht werd geschoten op een niet-levensbedreigend lichaamsdeel.