Militair (24) vervolgt voor discriminatie via WhatsApp-groepen

Militair (24) vervolgt voor discriminatie via WhatsApp-groepen

Geplaatst op 31 oktober 2023, om 15:05 uur

ZUID HOLLAND – Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland gaat over tot strafvervolging van een 24-jarige militair uit Zuid-Holland wegens discriminatie. De militair wordt ervan beschuldigd dat hij zich in twee WhatsApp-groepen opzettelijk beledigend heeft uitgelaten over een groep mensen vanwege hun ras of godsdienst, in dit geval gericht tegen Joden.

In deze WhatsApp-groepen werden diverse berichten gedeeld, waaronder teksten, foto’s en video’s die het nationaalsocialisme verheerlijken. Het OM stelt dat deze berichten onmiskenbaar beledigend zijn ten opzichte van Joden. Voor een strafrechtelijke vervolging wegens discriminatie is het vereist dat de uitingen openbaar zijn gedaan. Aangezien de WhatsApp-groepen tientallen leden hadden, waarvan de verdachte als enige militair in de groep niet iedereen persoonlijk kende, is het standpunt van het OM dat de militair bewust het risico heeft genomen dat de uitingen buiten de WhatsApp-groepen verspreid zouden kunnen worden. Hij zal zich voor deze aanklacht moeten verantwoorden voor de meervoudige militaire kamer van de rechtbank in Arnhem.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Koninklijke Marechaussee, onder toezicht van de afdeling militaire zaken van het OM Oost-Nederland. Het onderzoek heeft tevens aanwijzingen opgeleverd dat er binnen de eenheid waar de militair deel van uitmaakt, sprake is van normvervaging die de integriteit van Defensie zou kunnen beïnvloeden. Deze bevindingen uit het onderzoek worden gedeeld met Defensie, zodat zij als werkgever passende maatregelen kunnen nemen tegen racisme, discriminatie en ander ongepast gedrag binnen de organisatie.