Drugs, wapens, illegale sigaretten en meerdere aanhoudingen bij grote controle

Drugs, wapens, illegale sigaretten en meerdere aanhoudingen bij grote controle

Geplaatst op 28 oktober 2023, om 08:33 uur

ROTTERDAM – Een gestolen scooter waarvan een opzittende een vuurwapen en drugs bij zich had, gestolen kentekenplaten, een supermarkt en woning waar illegale sigaretten lagen, een aanhouding van iemand die gesignaleerd stond, aanhoudingen voor drugsbezit en een aanhouding van een vreemdeling met valse identiteitspapieren. Zomaar een paar resultaten van de grote actie tegen ondermijning gistermiddag en –avond in Rotterdam-Zuid en het Rotterdamse havengebied.

Heb je iets voor de politie of andere overheden te verbergen dan kon je gisteren beter niet in Rotterdam-Zuid en het Rotterdamse havengebied zijn. Daar sloegen Politie, Douane, Gemeente Rotterdam, Belastingdienst, Openbaar Ministerie, Deurwaarderij, Koninklijke Marechaussee, Frontex en politie Antwerpen de handen in een voor een grote ondermijningsactie. De actie was onder andere gericht op het van straat halen van zoveel mogelijk wapens, drugs en crimineel geld, om verdachten van strafbare feiten aan te houden, informatie te verzamelen voor lopende onderzoeken, kortom om Rotterdam weer een stuk veiliger te maken.

De wereld achter strafbare feiten
“Ondermijning is voor mensen misschien een vage term, maar we bedoelen hiermee de vermenging tussen de criminele onderwereld met de ‘gewone bovenwereld’.”, legt Bart Willemsen, programmaleider bij de politie uit. “Denk aan een crimineel met een drugslab die een pand en dus een makelaar of verhuurder nodig heeft. Een crimineel die een verborgen ruimte in zijn auto wil voor het vervoeren van drugs of wapens heeft een garage nodig. Voor een schietpartij wordt vaak een vluchtauto gehuurd bij een autoverhuurbedrijf. Bij een ondermijningsactie speuren de overheden niet alleen naar strafbare feiten, maar verzamelen we ook zo veel mogelijk informatie over de wereld achter die strafbare feiten en kunnen we gelijk doorpakken als daar aanleiding toe is.” Tijdens de actie kwamen diverse strafbare feiten aan het licht.
Illegale sigaretten
In Rotterdam-Zuid en het havengebied waren agenten actief om voertuigen te selecteren en of ter plekke te controleren of te begeleiden naar één van de verschillende controleplaatsen. Naast wisselende, mobiele controleplaatsen, was er een grote controleplaats op de Olympiaweg en één in de Waalhaven. Daar werden voertuigen, bestuurder en andere inzittenden onder de loep genomen door alle deelnemende instanties, elk vanuit hun eigen expertise. Daarbij werd gekeken naar alle mogelijke strafbare feiten, maar vooral op signalen die duiden op ondermijning. Ook werd gelijk door gepakt op bepaalde meldingen en signalen. Zo werd een restaurant op de Wolphaertsbocht gecontroleerd in verband met informatie dat daar mogelijk verdovende middelen werden verkocht. Bij de zoeking zijn geen bijzonderheden aangetroffen. Bij de controle van een winkel met bovenliggende woning op de Dordtselaan werd een partij illegale sigaretten gevonden.

Zes aanhoudingen
Bij de actie zijn in totaal zes personen aangehouden; de opzittende van de gestolen scooter die een vuurwapen en drugs bij zich had, één aanhouding voor rijden onder invloed, één aanhouding voor het tonen van valse identiteitspapieren, twee aanhoudingen voor drugsbezit en één persoon die nog werd gezocht door een ander land. Naast het vuurwapen werden bij een andere controle ook een ploertendoder, pepperspray en een mes gevonden. Ook werd een persoon met gestolen kentekenplaten gecontroleerd. Daar zal nader onderzoek naar worden gedaan. Ook wordt nader onderzoek gedaan naar een auto vanwege het ontbreken van het chassisnummer en niet kloppende registratie. De auto is in beslag genomen voor het onderzoek. Daarnaast zijn tien voertuigen in beslag genomen door de Belastingdienst.

Bij de actie is in totaal door de Belastingdienst ruim € 13.000 belasting geïnd.