Man in opgepakt voor drugshandel en witwassen na onderschepte cryptocommunicatie

Man in opgepakt voor drugshandel en witwassen na onderschepte cryptocommunicatie

Geplaatst op 10 oktober 2023, om 18:20 uur

EINDHOVEN – Op dinsdag heeft de politie in Eindhoven een 46-jarige man gearresteerd op verdenking van drugshandel en witwassen. Deze verdachte kwam in het vizier van de autoriteiten dankzij onderschepte cryptocommunicatie die plaatsvond via het Sky ECC-platform. Vorig jaar slaagden opsporingsdiensten erin om toegang te krijgen tot miljoenen berichten van gebruikers van Sky ECC, inclusief versleutelde berichten van criminele organisaties, waardoor ze deze berichten ‘live’ konden volgen. Het Sky ECC-platform werd in maart van vorig jaar offline gehaald, en de daaropvolgende gegevenslekkage heeft geleid tot de aanhouding van de verdachte in Eindhoven. Uit de communicatie op Sky ECC bleek dat hij betrokken was bij drugshandel en het witwassen van aanzienlijke contante geldbedragen.

Vroeg op dinsdagochtend heeft een politie-arrestatieteam de woning van de verdachte betreden en hem gearresteerd. Ook werd een loods in Nuenen doorzocht. Bij deze zoekacties zijn vier (crypto)telefoons in beslag genomen, evenals drie kostbare horloges die nog worden onderzocht op hun authenticiteit.

De verdachte had vermoedelijk contact met de gezochte Jos Leijdekkers, die wordt beschouwd als een belangrijke speler in de grootschalige handel, import en export van cocaïne in Nederland en België. De vermeende criminele connecties van Leijdekkers staan onder nauwlettend toezicht van de politie en justitie.