Verdachten van witwassen en oplichting aangehouden

Verdachten van witwassen en oplichting aangehouden

Geplaatst op 5 oktober 2023, om 16:04 uur

ERMELO – De politie heeft drie mannen aangehouden in verband met een onderzoek naar witwassen. Het onderzoek begon enkele maanden geleden nadat de politie informatie had ontvangen over vermoedelijke activiteiten van de verdachten. Dit onderzoek leidde uiteindelijk tot de arrestatie van de verdachten. Twee van hen zijn 47 jaar oud en komen uit Den Haag, terwijl de derde verdachte 73 jaar is en uit Ermelo komt. De mannen worden beschuldigd van witwassen, oplichting en deelname aan een criminele organisatie.

De vermeende witwaspraktijken omvatten het opnemen en witwassen van miljoenen euro’s contant geld via diverse bedrijven die geregistreerd stonden op zogenaamde katvangers. Een katvanger is iemand die tegen betaling fungeert als eigenaar of houder van voertuigen, bedrijven of bankrekeningen, met als doel de werkelijke eigenaar buiten het zicht van de politie of justitie te houden. Veel oplichters maken gebruik van dergelijke katvangers om geld dat ze verkregen hebben via criminele activiteiten wit te wassen.

Na de arrestaties voerde de recherche onder leiding van een rechter-commissaris doorzoekingen uit in de woning van één van de verdachten en in een bedrijfspand. Tijdens deze doorzoekingen werden geldbedragen, administratie en gegevensdragers in beslag genomen voor verder onderzoek. Daarnaast werden drie auto’s en twee motoren in beslag genomen.

De verdachten zitten nog vast.