Man veroordeeld tot gevangenisstraf voor ernstige verwaarlozing van dieren

Man veroordeeld tot gevangenisstraf voor ernstige verwaarlozing van dieren

Geplaatst op 5 oktober 2023, om 15:16 uur

GELDERLAND/BRABANT/LIMBURG – De rechtbank heeft afgelopen week een man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 9 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 10 jaar.

Gedurende de periode van 2020 tot en met 2023 heeft de man handel gedreven in dieren. Tijdens deze handel werden de dieren ernstig benadeeld in hun gezondheid en ontvingen ze ontoereikende zorg. Bovendien bezat de man niet de vereiste vakdiploma’s voor het bedrijfsmatig houden van dieren. De man verplaatste zich gedurende deze jaren tussen Limburg, Brabant en Gelderland. In Gelderland, met name in Heteren, zijn meerdere controles uitgevoerd door de dierenpolitie in samenwerking met de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming. Tijdens deze controles werden herhaaldelijk ernstige misstanden aangetroffen, waaronder het ontbreken van water, gebrek aan schone en droge ligplaatsen, magere honden met vervuilde vachten en schurft. Ondanks opgelegde bestuurlijke maatregelen en aanzienlijke boetes, ondernam de man geen actie om de situatie te verbeteren.

Naast de gevangenisstraf heeft de man een beroepsverbod van 6 jaar en een houdverbod van 10 jaar opgelegd gekregen. Een opmerkelijke beslissing is het openbaar maken van de naam en identiteit van de verdachte, om potentiële kopers te waarschuwen voor deze persoon. De verdachte heeft de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan tegen de opgelegde straffen, maar de autoriteiten hopen dat het harde werk wordt erkend en dat deze man eindelijk wordt gestopt.

Foto’s: Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming