UPDATE: Rellen en vernielingen bij Arena na Ajax-Feyenoord

UPDATE: Rellen en vernielingen bij Arena na Ajax-Feyenoord

Geplaatst op 24 september 2023, om 17:16 uur

AMSTERDAM – De rust is wedergekeerd rond de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam nadat boze Ajax-fans na de definitieve staking van de wedstrijd tegen Feyenoord de hoofdingang van het stadion bestormden. De Mobiele Eenheid (ME) moest tussenbeide komen, bijgestaan door politie te paard en het gebruik van traangas. Drie personen zijn aangehouden, en de politie sluit verdere arrestaties niet uit.

Tijdens de wedstrijd werd er tweemaal vuurwerk op het veld gegooid, wat tot een tijdelijke staking leidde na het eerste incident in de eerste helft. Toen het in de tweede helft opnieuw misging, werd besloten om de wedstrijd niet meer op dezelfde dag te hervatten. Wat daarna volgde, was een escalatie van ongeregeldheden.

Buiten het stadion in de Bijlmer riepen Ajax-supporters leuzen zoals “Wij willen Ajax zien” en waren er scheldwoorden gericht tegen het bestuur. Er werd ook opgeroepen tot het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat. Eerder waren er spandoeken te zien die kritiek uitten op de Raad van Commissarissen. Toen de situatie verslechterde, moest de ME ingrijpen om de situatie te kalmeren. Relschoppers werden met behulp van politiepaarden aangemaand te vertrekken. Er werden stenen, flessen en vuurwerk naar de ME-agenten gegooid, wat resulteerde in het gebruik van traangas door de politie.

Ondertussen werd bij de hoofdingang een deur ingetrapt en werd vuurwerk gegooid, hoewel de ingang gesloten was uit vrees voor een bestorming. Op dit moment is de situatie weer rustig rondom de Johan Cruijff ArenA, zoals bevestigd door de politie, die aangeeft dat “de orde is hersteld”. Het is nog niet bekend of er verdere arrestaties hebben plaatsgevonden.