OM eist 18 maanden jeugddetentie tegen ouders van ‘containerbaby’

OM eist 18 maanden jeugddetentie tegen ouders van ‘containerbaby’

Geplaatst op 19 september 2023, om 21:56 uur

HOLENDRECHT – Het Openbaar Ministerie eist 18 maanden jeugddetentie en voorwaardelijke jeugd-tbs tegen de ouders van een pasgeboren kind dat ruim twee jaar geleden werd aangetroffen in een vuilcontainer in Holendrecht. De rechtszaak vond plaats achter gesloten deuren vanwege de minderjarigheid van de ouders ten tijde van de gebeurtenis. Het OM beschrijft de feiten als gruwelijk en onvoorstelbaar.

In februari 2021 werd een pasgeboren meisje ontdekt in een vuilcontainer op het Meernhof in Holendrecht, nadat een buurtbewoonster tijdens het weggooien van haar vuilnis geluiden uit de container hoorde. De politie wist enkele dagen na de vondst een jongen en een meisje van 17 aan te houden als de ouders van het kind. Volgens de advocaat van de vader, Gerald Roethof, waren de ouders ervan overtuigd dat het meisje was overleden en raakten ze in paniek, waardoor ze niet wisten hoe ze moesten handelen. Ze plaatsten het kind in de buurt van de vuilcontainer.

Naast het achterlaten van het meisje in de vuilcontainer wordt het stel ook beschuldigd van de moord op een tweede kind. In het onderzoek naar de baby in de vuilcontainer kwamen gesprekken aan het licht over een tweede baby, waarvan ook resten werden aangetroffen in de achtertuin van de moeder.

Het Openbaar Ministerie eist 18 maanden jeugddetentie en voorwaardelijke jeugd-tbs vanwege de ernstige en onvoorstelbare aard van de feiten, evenals het gebrek aan medewerking van de verdachten aan het onderzoek. De eis lijkt wellicht niet hoog, maar is beperkt tot het maximum van twee jaar dat in jeugdzaken kan worden opgelegd, aldus persofficier Katelijne den Hartog.