Man aangehouden voor versturen vliegtuigonderdelen naar Rusland

Man aangehouden voor versturen vliegtuigonderdelen naar Rusland

Geplaatst op 15 september 2023, om 21:10 uur

ARNHEM – Een 48-jarige medewerker van het ministerie van Defensie uit Arnhem is gearresteerd op verdenking van het overtreden van de sancties tegen Rusland. Volgens de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) vond de aanhouding al plaats op 30 augustus en werd deze vrijdag bekendgemaakt.

De man wordt beschuldigd van het illegaal verzenden van vliegtuigonderdelen naar Rusland via een omweg. Deze handelingen zijn in strijd met de sancties die zijn ingesteld na de Russische inval in Oekraïne. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de marechaussee vanwege zijn functie bij Defensie.

Tijdens een huiszoeking bij de verdachte trof de FIOD tevens munitie aan, samen met administratieve documenten en digitale opslagmedia. Defensie heeft beperkte informatie vrijgegeven over de verdachte, aangezien het onderzoek nog loopt. De verdachte is geschorst en zit momenteel in voorlopige hechtenis.

De zaak kwam aan het licht na de arrestatie van een 53-jarige Arnhemmer een dag eerder. Bij doorzoekingen van zijn woning, bedrijfsruimte en opslagruimte werden onder andere vliegtuigonderdelen, wapens, patroonhouders en munitie in beslag genomen. Informatie verkregen uit dit onderzoek leidde tot de arrestatie van de medewerker van Defensie.